Na hlavný obsah

Najčastejšie sa falšovali respirátory

Dovozcovia k respirátorom pribalili certifikáty, ktoré k nim nepatrili.

Najčastejšie sa falšovali respirátory
Foto: SITA

Spomedzi všetkých ochranných respiračných pomôcok sa najčastejšie falšovali respirátory. Vo štvrtok (1. 10.) to na tlačovej konferencii uviedol Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR.

Ako vysvetlila riaditeľka Výskumného ústavu textilnej chémie – Chemitex Dana Rástočná Illová, dovozcovia pri nich deklarovali certifikáty, ktoré k nim nepatrili.

Produkty ÚNMS SR neskúša, ale autorizuje slovenské firmy na ich skúšanie a posudzovanie. Certifikáty slovenských skúšobní uznávajú aj ostatné krajiny Európskej únie.

Pozrite si reportáž RTVS:

V súvislosti s certifikáciou ochranných rúšok sa na ÚNMS SR obrátila aj Správa štátnych hmotných rezerv SR. „Pri kontrole certifikátov od potenciálnych dodávateľov sme zistili, že v mnohých prípadoch výrobky na ochranu dýchacích ciest buď nemali žiadne certifikáty, alebo mali certifikáty vydané skúšobňami, ktoré boli autorizované na iné výrobky,“ komentovala šéfka úradu pre normalizáciu Katarína Surmíková Tatranská.

Rúška musia byť zdravotne bezchybné

Riaditeľka odboru skúšobníctva a európskych záležitostí ÚNMS SR Monika Laurovičová vysvetlila, že rúška môžu byť textilné, papierové, plastové alebo z iných materiálov. Zásadná je zdravotná bezchybnosť materiálu. O skúšanie a certifikáciu textilných rúšok žiadali v posledných mesiacoch najmä slovenskí výrobcovia a úrad vydal približne 40 certifikátov.

 „Pozitívne je, že počas skúšania textilných rúšok, ktoré boli doručené do skúšobne v Žiline, nebol zaznamenaný žiadny prekročený obsah škodlivej chemickej látky, ktorá by sa nachádzala v textilnom materiáli,“ povedala. 

Rúška nemôžu dráždiť ani byť toxické, pričom otestovanie textilného rúška trvá sedem až desať dní.

 „Ak sa textilné rúška správne nosia, majú svoj efekt a zohrávajú dôležitú úlohu pri potláčaní šírenia infekcií. Minimalizujú šírenie respiračných kvapôčok uvoľňovaných pri hovorení, kašľaní alebo kýchaní. Môžu tak poskytnúť primeranú úroveň ochrany v prostredí okolo infikovaných osôb,“ priblížila Surmíková Tatranská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko