Na hlavný obsah

Nobelova cena za literatúru putuje do USA, získala ju Louise Glücková

Švédska akadémia ocenila jej originalitu.

Nobelova cena za literatúru putuje do USA, získala ju Louise Glücková
Louise Glücková s bývalým prezidentom USA Barackom Obamom. Foto: TASR/AP

Tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru získala americká poetka Louise Glücková. V Štokolme to vo štvrtok (8. 10.) oznámila Švédska akadémia, ktorá Američanku ocenila za jej „nezameniteľný poetický hlas, ktorý svojou prostou krásou mení existenciu jedinca na existenciu univerzálnu“.

Za básnickú zbierku The Wild Iris (Divoký kosatec) získala Glücková už v roku 1993 Pulitzerovu cenu. Čerstvá laureátka najprestížnejšej literárnej ceny na svete je tiež autorkou zbierok básní A Village Life (Vidiecky život) a Faithful and Virtuous Night (v českom jazyku vydaná ako Noc věrnosti a ctnosti).

Literárnu cenu poznačil škandál

Nobelova cena za literatúru bola v posledných dvoch rokoch predmetom kontroverzie. V roku 2018 sa Švédska akadémia rozhodla cenu neudeliť. Stalo sa tak prvýkrát od roku 1942, a to pre škandál súvisiaci s obvineniami zo sexuálneho zneužívania, ktorého sa dopustil Francúz Jean-Claude Arnault, manžel bývalej členky komisie pre udeľovanie Nobelovej ceny za literatúru Katariny Frostensonovej.

Arnaulta vlani v decembri odsúdili na dva a pol roka väzenia za dva prípady znásilnenia, ktoré sa týkali jednej ženy a ktoré sa odohrali koncom roku 2011. Spomínaná žena bola pritom len jednou z celkovo 18 žien, ktoré koncom roku 2017 podľa štokholmského denníka Dagens Nyheter obvinili Arnaulta zo sexuálneho obťažovania.

Arnault je navyše zodpovedný aj za viacnásobný únik informácií o víťazoch Nobelovej ceny za literatúru.V dôsledku tohto škandálu sa členstva vo Švédskej akadémii vzdalo osem z jej 18 členov. Cenu za rok 2018 nakoniec udelili v roku 2019, a to poľskej autorke Olge Tokarczukovej.

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2019 získal kontroverzný rakúsky spisovateľ Peter Handke, ktorý je všeobecne známy ako obdivovateľ zosnulého srbského lídra Slobodana Miloševiča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet