Na hlavný obsah

Nová cestná daň má autodopravcov prilákať späť na Slovensko

Daň sa zníži od 17 do 70 percent.

Nová cestná daň má autodopravcov prilákať späť na Slovensko
Radosť hráčov Nitry po góle v treťom zápase finále play off hokejovej Tipos extraligy.

Novela zákona o dani z motorových vozidiel je zavŕšením rokovaní štátu s autodopravcami a má slúžiť na to, aby ich prilákala späť na Slovensko. Po stredajšom (7. 10.) rokovaní vlády vicepremiér SR a minister financií Eduard Heger (OĽANO).

Autodopravcovia sa podľa neho už aj minulej vláde sťažovali na privysoké a neúnosné dane, ktoré boli pre nich likvidačné. To bol aj dôvod ich odchodu do zahraničia. Minister považuje znižovanie sadzby dane z motorových vozidiel za druh investície, vďaka ktorému sa autodopravcovia vrátia späť a budú tu míňať svoje zárobky.

Cestná daň bude pod priemerom sadzieb krajín EÚ

Zníženie dane platné už v tomto roku sa pohybuje v rozsahu od 17 % do 70 %. Týkať sa bude vyše 10 000 autodopravcov prevádzkujúcich kamiónovú a autobusovú dopravu. Zavedie sa výhodnejšia percentuálna úprava ročnej sadzby dane pre úžitkové vozidlá kategórie M2, M3 a N3 v rozsahu od 10 do 50 percent počas 156 kalendárnych mesiacov veku vozidla. Sadzby dane sa majú znížiť aj pre vozidlá kategórie O4 bez ohľadu na vek vozidla, a to o 60 percent. 

Pozrite si k téme video RTVS:

Do štátneho rozpočtu tým pádom príde o 28,5 milióna eur menej, na budúci rok o 30,8 milióna eur a v roku 2022 až o 33,4 milióna eur, avizuje ministerstvo financií. Vďaka tomuto zníženiu sa Slovensko dostane pod priemer sadzieb krajín EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika