Na hlavný obsah

Obama sa zapojil do kampane, verejne skritizoval Trumpa

"Ako by išlo o reality šou, ktorou si chce získať pozornosť," zhodnotil bývalý prezident USA.

Obama sa zapojil do kampane, verejne skritizoval Trumpa
Bývalý americký prezident Barack Obama, ktorý prvýkrát vystúpil na predvolebnom mítingu. Foto: TASR/AP

Američanov čakajú za necelé dva týždne zrejme najdôležitejšie voľby a ich výsledok môže ovplyvniť životy niekoľkých generácií na desiatky rokov dopredu. Na predvolebnej akcii na podporu demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena to povedal bývalý šéf Bieleho domu Barack Obama. Súčasná hlava štátu Donald Trump podľa neho opakovane preukázal, že nie je schopný seriózne zastávať úrad prezidenta. Terajší prezident nedlho potom Obamu skritizoval na stretnutí s voličmi v Severnej Karolíne.

„Trump pomáha len sebe samému“

Obama na mítingu vo Filadelfii o Trumpovi hovoril veľmi kriticky a svojho niekdajšieho viceprezidenta Bidena predstavil ako jediného kandidáta, ktorý je schopný vrátiť úradu amerického prezidenta stratený lesk. „Trump ukázal, že nemá záujem tú prácu robiť a pomôcť komukoľvek inému než sebe samému a svojim priateľom, úrad zastával, ako by išlo o reality šou, ktorou si chce získať pozornosť,“ povedal Obama.

Na kombosnímke zľava americký prezident Donald Trump a bývalý americký viceprezident Joe Biden.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Exprezident svojho nasledovníka opísal ako človeka, ktorý „uráža každého, kto ho nepodporí“. „Takto sa normálny prezident nespráva. Netolerovali by sme to u riaditeľa školy. Netolerovali by sme to u trénera. Netolerovali by sme to u kolegov v práci. Netolerovali by sme to vo vlastnej rodine, s výnimkou nejakého bláznivého strýka … tak prečo by sme to mali znášať od prezidenta Spojených štátov ?,“ povedal priaznivcom Bidena Obama.

Vo svojej reči sa Obama pokúsil mobilizovať aj republikánov a hovoril o tom, že by voliči mali pri voľbách hľadieť na demokratické hodnoty bez ohľadu na stranícku príslušnosť. „Naša demokracia nebude fungovať, ak ľudia, ktorí nás majú viesť, budú denne klamať a vymýšľať si. Už sme voči tomu otupeli,“ varoval.

Ako pri „nepoctivej Hillary“

Kým Obama kritizoval Trumpovo správanie sa v prezidentskej funkcii, terajšia hlava štátu odcestovala do Severnej Karolíny a naznačil, že je dobre, že sa Obama do Bidenovej kampane osobne zapojil podobne ako pred štyrmi rokmi, keď podporil vtedajšiu Trumpovu súperku a neúspešnú kandidátku demokratov Hillary Clintonovú.

„Nikto sa za nepoctivú Hillary nestaval viac ako Obama, je to tak? Myslím si, že jediný, kto bol v tú noc smutnejší než nepoctivá Hillary, bol Barack Hussein Obama,“ dodal prezident s narážkou na porážku Clintonovej.

Kritike neušiel ani Trumpov terajší súper Biden. Tisíckam svojich priaznivcov oznámil, že voliči majú po terajšej koronavírusovej kríze na výber medzi „trumpovským superzotavením“ alebo „bidenovským hlbokým prepadom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet