Na hlavný obsah

Obetí na Kaukaze pribúda, Azerbajdžan ostreľuje karabašskú metropolu

Od vypuknutia konfliktu zomrelo 158 karabašských vojakov.

Obetí na Kaukaze pribúda, Azerbajdžan ostreľuje karabašskú metropolu
Na videu, ktoré vydalo arménske ministerstvo zahraničných vecí v piatok 2. októbra 2020, údajne azerbajdžanské vojenské zložky ostreľujú civilnú infraštruktúru v Stepanakerte, hlavnom meste Náhorného Karabachu. Foto: TASR/ AP

Boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami o horskú enklávu Náhorný Karabach pokračovali aj v noci a v piatok (2. 10.) Obe strany tvrdia, že spôsobili nepriateľovi značné straty, ale nezdá sa, že by niektorá získala prevahu, uviedla agentúra AFP.

V karabašskej metropole Stepanakert sa ľudia museli niekoľkokrát uchýliť do krytov v obave z bombardovania. Popoludní sa Stepanakert stal terčom azerbajdžanského ostreľovania, ktoré si vyžiadalo „veľa zranených medzi civilistami„, uviedol hovorca arménskeho ministerstva obrany Arcrun Ovannisjan podľa tlačových agentúr. Strely podľa neho zasiahli aj ministerstvo pre mimoriadne situácie a civilnú infraštruktúru mesta.

V bojoch s azerbajdžanskými silami o Náhorný Karabach, ovládaný arménskymi separatistami, zahynulo ďalších 54 vojakov armády neuznanej republiky. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na námestníka ministra obrany Náhorného Karabachu Artura Sarkisjana. Od nedeľného (27. 9.) prepuknutia bojov s Azerbajdžanom tak zomrelo celkovo 158 karabašských vojakov. „Je mnoho ranených,“ dodal Sarkisjan.

Azerbajdžanská armáda podľa neho utrpela oveľa vyššie straty: „Za uplynulých 24 hodín nepriateľ prišiel o 39 kusov obrnenej techniky, štyri bojové lietadlá Su-25, tri bojové vrtuľníky Mi-24 a 830 zabitých vojakov. Zničili sme tiež delostrelecký oddiel nepriateľa,“ vyhlásil.

Arméni chcú rokovať

Tieto tvrdenia nie je možné overiť. Baku neuvádza straty svojej armády v konflikte, len počty civilistov zabitých arménskym bombardovaním. Arménske tvrdenia o zostrelených lietadlách a vrtuľníkoch ministerstvo obrany Azerbajdžanu poprelo.

Arménske ministerstvo zahraničia vyjadrilo ochotu rokovať za sprostredkovania Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o obnovení prímeria. Francúzsko, Rusko a Spojené štáty, ktoré spolupredsedajú tzv. Minskej skupine OBSE, založenej v roku 1992, aby prispela k urovnaniu arménsko-azerbajdžanského konfliktu, vyzvali obe strany na okamžité prímerie. Avšak podľa Turecka by tri veľmoci nemali hrať v mierovom urovnaní žiadnu úlohu, napísala agentúra Reuters.

Dvaja francúzski novinári z denníka Le Monde, zranení v Karabachu, boli v noci prepravení zo Stepanakertu do Jerevanu, uviedol Interfax s tým, že stav jedného z nich lekári označujú za vážny. Pripomenul, že francúzsky prezident Emmanuel Macrona prisľúbil pre novinárov vyslať lietadlo, ktoré by ich prepravilo do vlasti, akonáhle to bude možné.

Dlhoročný konflikt

Spor o Náhorný Karabach – enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom – panuje medzi Arménskom a Azerbajdžanom dlhodobo.

Ozbrojený konflikt vypukol v roku 1988 a Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu v krvavej vojne, ktorá si podľa odhadov vyžiadala zhruba 30 000 mŕtvych a ktorej výsledkom boli státisíce utečencov.

V súčasnej dobe sa enkláva a priľahlý Lačinský koridor, vedúci do Arménska, nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska, zatiaľ čo Azerbajdžan považuje územie za okupované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet