Na hlavný obsah

Parlament v Kirgizsku zvolil po nepokojoch nového premiéra

Výsledky víkendových volieb označila komisia za neplatné.

Parlament v Kirgizsku zvolil po nepokojoch nového premiéra
Protesty v Kirgizsku. Foto: SITA/AP

Kirgizský parlament v utorok (6. 10.) zvolil za premiéra opozičného vodcu Sadyra Žaparova. Stalo sa tak krátko po demisii doterajšieho predsedu vlády Kubatbeka Boronova po tom, čo v krajine po nedeľných (4. 10.) parlamentných voľbách prepukli protesty. Informuje o tom agentúra Reuters.

Bývalý poslanec Žaparov si odpykával niekoľkoročný trest vo väzení za organizáciu nepovolených demonštrácií a za to, že ako rukojemníka zadržiaval gubernátora. Na slobodu sa dostal v pondelok (5. 10.) potom, čo v kirgizskej metropole začali nepokoje, uviedla agentúra TASS.

Jeho politická strana v nedeľu podľa oficiálnych výsledkov získala 6,95 percenta hlasov a len tesne sa tak nedostala do parlamentu. Výsledky nedeľňajšieho hlasovania však medzitým ústredná volebná komisia označila za neplatné.

Nepokoje v krajine nastali v pondelok, keď do ulíc v centre Biškeku vyšli tisíce ľudí a protestovali proti výsledkom hlasovania z predošlého dňa. Polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn, gumové projektily a zábleskové granáty. Nepokoje si vyžiadali najmenej jedného mŕtveho – devätnásťročného mladíka, a stovky zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet