Na hlavný obsah

Plošné testovanie je na stole, kľúčová bude dôvera a jednota

Vláda chce pre projekt získať podporu aj u opozície, tá chce najskôr odpovede.

Plošné testovanie je na stole, kľúčová bude dôvera a jednota
Zdravotnícky pracovník odoberá vzorku potrebnú na uskutočnenie testu na koronavírus. Foto: SITA/AP/Martin Meissner

Projekt plošného testovania obyvateľov Slovenska na prítomnosť koronavírusu, ktorý počas víkendu ohlásil premiér Igor Matovič (OĽANO), sa uskutoční. Premiér upozornil, že ide o poslednú možnosť, ako sa vyhnúť úplnému lockdownu a zabrániť ďalšiemu šíreniu infekcie. Jeho vyjadrenia však v spoločnosti zanechali viac otázok ako odpovedí.

Odpovede treba hľadať spoločne

Na plán plošného testovania v priebehu posledných dní reagovalo množstvo odborníkov, ktorí upozorňujú na veľké riziká, ktoré sú s ním spojené. „Zdravotníci vidia veľa vecí, ktoré môžu nevyjsť. O to viac ich treba počúvať a začať okamžite hľadať spôsob, ako tento plán uskutočniť,“ uviedla v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky predsedníčka zdravotníckeho výboru Národnej rady SR (NR SR) Jana Bittó Cigániková (SaS).

Otestovať všetkých obyvateľov krajiny podľa nej nie je zlý nápad, pokiaľ všetci pomôžu vláde prísť na to, ako sa to dá. „Bolo by namieste pre tento projekt získať nielen odbornú verejnosť, ale aj opozíciu, ktorá tiež môže priniesť nejaké nápady, ktoré nám môžu pomôcť zrealizovať tento projekt,“ vyzvala na spoluprácu naprieč politickým spektrom a spoločnosťou Bittó Cigániková.

Riziká sú veľké

Poslanec NR SR a bývalý minister zdravotníctva Richarda Rašiho (Hlas–SD), ktorý bol tiež hosťom relácie Z prvej ruky, vníma celoplošné testovanie ako politické rozhodnutie, ktorému chýba medicínska podpora. „Plošné testovanie má byť vtedy, keď má odborná verejnosť zodpovedané všetky otázky a vie, či riziko nie je väčšie, ako to, čo tým získame,“ povedal. Ako hlavné riziká vidí hrozbu šírenia nákazy v prípade, že sa hromadné testovanie uskutoční v uzavretých priestoroch aj možnosť, že odbery budú vykonané nesprávnym spôsobom, a tak prinesú nespoľahlivé výsledky. Upozornil aj na nepresnosť antigénových testov, ktoré chce vláda použiť.

Podľa Bittó Cigánikovej sú antigénové testy určite bezpečné a pomôžu odhaliť nákazu koronavírusom u tých, u ktorých je vírus prítomní vo väčšom množstve. Práve títo ľudia môžu v spoločnosti šíriť nákazu a bude potrebné ich umiestniť do karantény, až kým sa z infekcie nevyliečia. Presné podmienky, za akých sa testovanie uskutoční, ešte nie sú jasné a je možné, že vzorky sa budú odoberať aj vo vojenských stanoch.

„Na to, aby bolo celoplošné testovanie úspešné, je potrebná dôvera. A aby sme získali dôveru, potrebujeme ako my, tak aj ľudia, jasné odpovede,“ upozornil Raši a dodal, že takýto projekt neuskutočnila žiadna krajina na svete, a tak Slovensku neostáva iné, ako sa v prípade neúspechu poučiť z vlastných chýb. Cigániková dodala, že Slovensko bolo priekopníkom aj v nosení rúšok. „To, že to ešte nikto neurobil, nie je dôvod, aby sme to neurobili my,“ uzavrela.

Celú reláciu Z prvej ruky si môžete vypočuť v archíve na stránke RTVS https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1175 alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko