Na hlavný obsah

Plošné testovanie nie je isté, hrozí aj lockdown

Môže ho navrhnúť Pandemická komisia SR.

Plošné testovanie nie je isté, hrozí aj lockdown
Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Celoplošné testovanie obyvateľov môže byť pri súčasnej situácii málo. Namiesto toho môže prísť tzv. lockdown, čiže celoštátna karanténa. Rozhodnúť by o tom mal Ústredný krízový štáb na základe odporúčania Pandemickej komisie SR, ktorá bude zasadať v stredu (21. 10.) vo večerných hodinách. Oznámil to po rokovaní vlády premiér Igor Matovič (OĽANO).

Z týchto dvoch možností naďalej podporuje plošné testovanie. Celoštátna karanténa by mala rozsiahle ekonomické následky. V obmedzenom režime by výroba prebiehala len vo firmách, v ktorých je to nevyhnutné. „Osobne som za testovanie, aby sme sa vyhli lockdownu. Naďalej platí podpora koalície k celoplošnému testovaniu,“ vyhlásil predseda vlády.

K otázke právnej stránky výberu medzi plošným testovaním alebo desaťdňovou karanténou a vyvodzovaním postihov za jej nedodržanie podotkol: „Keď sa ukáže, že nie sme právne schopní zrealizovať toto testovanie a budeme pred rozhodnutím, či testovanie alebo lockdown, bude tendencia ísť lockdownom.“

Karanténu celej krajiny zaviedli v rámci Európy Írsko či Wales. Na Slovensku každý deň pribúda počet prípadov nákazy koronavírusom. Počas utorka (20. 10.) ich bolo 2 202. Počas nasledujúceho týždňa očakáva premiér denný prírastok 3 000 a každý nasledovný týždeň ešte o 1 000 viac. Rovnako očakáva, že do mesiaca bude v nemocniciach 5 000 pacientov s ochorením COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko