Na hlavný obsah

Podľa Naďa je kompletných 72 % odberových tímov, verí, že ich počet narastie

Zdravotníci sa priebežne prihlasujú do odberových tímov.

Podľa Naďa je kompletných 72 % odberových tímov, verí, že ich počet narastie
Na snímke ľudia čakajú v rade na testovanie v obci Kľušov, okres Bardejov. Foto: TASR

Na víkendové celoplošné testovanie k piatkovému (30. 10.) poludniu pripravených okolo 72 % kompletných tímov. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že verí, že do večera počet zdravotníkov ešte stúpne. „Podarilo sa nám získať ďalších zdravotníkov, za čo som nesmierne vďačný. Situácia sa zlepšuje, no nebudem klamať, že je ideálna,“ napísal na sociálnej sieti.

Minister sa vyjadril, že za Ozbrojené sily SR sú na testovanie pripravení, armáda po Slovensku rozváža materiál, komunikuje so samosprávami a postupne testuje členov odberových tímov.

„Na víkend máme k 12-tej hodine zabezpečených okolo 72 % kompletných tímov – sme na dobrej ceste a verím, že do večera to ešte výrazne stúpne. Ak získame ďalších okolo 800 zdravotníkov z takzvanej skupiny A, teda tých, ktorí môžu odoberať vzorky, budeme schopní zabezpečiť funkčnost odberových miest na vysokom percente,“ tvrdí minister a ďalej vyzýva všetkých zdravotníkov, aby sa zapojili do pomoci pri celoplošnom testovaní. Pripomenul tiež príspevok 500 eur pre tých, ktorí odpracujú oba dni.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v piatok popoludní spresnil, že na sobotu je registrovaných približne 10 000 zdravotníkov a na nedeľu takmer 9 000 zdravotníckych pracovníkov.

Pomoc z Maďarska

Slovenským zdravotníkom prídu počas víkendu pomôcť aj vojenskí medici z Rakúska. Minister obrany informoval, že je pravdepodobné, že pomôcť príde aj približne 200 zdravotníkov z Maďarska. „Aj to je dôkazom toho, že zahraničné krajiny veria tejto myšlienke,“ dodal minister obrany Naď.

Príchod zdravotníkov z Maďarska potvrdil na sociálnej sieti Twitter minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (SaS).

https://twitter.com/IvanKorcok/status/1322185250164908033

„Náš minister vnútra požiadal maďarského kolegu o 50 zdravotníkov, ktorí nám pomôžu pri celoštátnom testovaní. Maďarsko zareagovalo tak, že ich vyšle 200. Vítam, že tak Rakúsko, ako aj Maďarsko aj týmto spôsobom ukázali, čo pre nich znamenajú dobré susedské vzťahy,“ ocenil postoj Maďarska minister Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko