Na hlavný obsah

Poprad aj Žilina zrušili hromadné podujatia, predvianočná Bratislava bude bez trhov

Niektoré opatrenia sú prísnejšie, než aké nariadil Ústredný krízový štáb.

Poprad aj Žilina zrušili hromadné podujatia, predvianočná Bratislava bude bez trhov

Poprad zrušil do konca roka kultúrne a spoločenské podujatia, Žilina dala stopku všetkým hromadným podujatiam až do odvolania. Vo viacerých slovenských mestách zasadajú mestské krízové štáby, ktoré zavádzajú opatrenia tvrdšie, než sú tie na celoštátnej úrovni.

Popradská radnica zároveň zatvorila svoj denný stacionár. „Od piatka (2. 10.) budú priestory stacionára pripravené ako karanténne miestnosti pre klientov centra sociálnych služieb. S účinnosťou od 30. septembra platí zákaz návštev vo všetkých zariadeniach,“ zdôraznilo mesto.

Žilina zrušila aj pripravované tradičné podujatia Festival seniorov a Kapustný deň (1. 10.) i Deň s mestom (2. 10.). Pre občanov mesta je k dispozícii stránka koronavirus.zilina.sk s informáciami o novom koronavíruse a opatreniach.

Bratislava bez vianočných trhov

V hlavnom meste Slovenska sa narastajúca druhá vlna pandémie dotkla aj obľúbených vianočných trhov. Tie na Hlavnom a Františkánskom námestí tento rok nebudú. Rozhodol o tom bratislavský magistrát ako ich organizátor.

„Ak by aj druhá vlna pandémie začala ustupovať a protiepidemické opatrenia sa postupne zjemňovali, je jasné, že do konca novembra, keď vianočné trhy tradične otvárame, sa situácia nezmení natoľko, aby bolo opäť možné organizovať podujatia, na ktorých sa v relatívne blízkom kontakte stretávajú tisíce obyvateľov a návštevníkov,“ zdôvodnilo svoje rozhodnutie hlavné mesto. Magistrát však avizuje, že napriek tomu plánuje priniesť do ulíc Bratislavy vianočnú atmosféru bezpečným spôsobom a pri opatreniach, ktoré vtedy budú platiť.

Vianočné trhy v centre Bratislavy sa konajú aj na Hviezdoslavovom námestí, organizuje ich mestská časť Staré Mesto. Tá ešte o ich zrušení nevydala definitívne rozhodnutie.

Svidník zatvoril kino, Detva zrušila dni mesta

Protipandemické opatrenia sprísňujú tiež menšie mestá. Svidník prerušil prevádzku kina a prijal opatrenia, ktoré sa dotknú metského úradu. Mesto obmedzilo počet ľudí na sobáši, na ktorom môže byť maximálne desať osôb vrátane sobášiaceho či matrikárok. Do dovolania nebude mesto organizovať ani kultúrne a spoločenské podujatia.

Detva zas zrušila Dni mesta plánované na prvý októbrový víkend. „Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, ktoré určilo pre hromadné podujatia maximálne päťdesiat osôb, nám organizovanie Dní mesta neumožňuje. Len účinkujúcich v kultúrnom programe by možno bolo viac ako päťdesiat,“ vysvetlil hovorca mesta Milan Suja.

V Banskej Štiavnici proti šíreniu pandémie bojujú dezinfekciou verejných priestorov aj zatváraním klubov dôchodcov. „Krízový štáb prijal rozhodnutie o pravidelnej dezinfekcii autobusových zastávok, domu smútku, sobášnej miestnosti, komunitného centra, ako aj zberného dvora či stojísk na komunálny odpad,“ informovalo mesto. Obmedzilo tiež kapacitu ľudí na sobášoch. Vzhľadom na veľkosť obradnej sály sa ho bude môcť zúčastniť 30 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny