Na hlavný obsah

Poslanci schválili zmeny pri 13. dôchodku, jeho maximálna výška bude 300 eur

Zmenili tak zákon, ktorý Smer-SD pretlačil v parlamente štyri dni pred voľbami.

Poslanci schválili zmeny pri 13. dôchodku, jeho maximálna výška bude 300 eur
Ilustračné snímka Foto: SITA

Pri 13. dôchodku, ktorý zaviedla ešte bývalá vláda štyri dni pred februárovými voľbami, sa uskutočnia zmeny. Národná rada (NR) SR v stredu (21. 10.) schválila vládny návrh zákona, po novom bude 13. dôchodok štátnou sociálnou dávkou a jeho maximálna suma bude 300 eur.

„Zákon o trinástom dôchodku dáva dôchodcom viac ako dvojnásobok toho, čo kedykoľvek v dejinách Slovenskej republiky boli zvyknutí k štandardnému dôchodku dostať,“ tvrdí minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina). Kým vlani podľa neho vianočný dôchodok dostalo 1,26 milióna penzistov a vynaložilo sa na to 152 miliónov eur, v tomto roku trinástu penziu dostane o 164 000 dôchodcov viac a vláda na to vynaloží oproti vlaňajšku o 155 miliónov eur viac.

Dôchodcovia v minulosti dostávali vianočný príspevok koncom roka, bývalá vláda však schválila 13. dôchodok, ktorý ho mal už v tomto roku nahradiť. Výška 13. dôchodku mala byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov.

Po novom má senior s dôchodkom do 214,83 eur dostať 13. dôchodok v sume 300 eur, pričom si oproti vianočnému príspevku z minulosti polepší o 100 eur. Senior s dôchodkom 300 eur dostane 13. dôchodok vo výške 269,34 eura, senior so 400-eurovým dôchodkom dostane 233,34 eura, senior s 500-eurovým dôchodkom dostane 197,34 eura, pričom tento dôchodca by v minulosti dostal vianočný príspevok vo výške 71,86 eura.

„Ak suma dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov je vyšší ako suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, suma 13. dôchodku sa určuje podľa vzorca. So stúpajúcou výškou dôchodku, respektíve úhrnu súm dôchodkov, sa výška 13. dôchodku lineárne znižuje, pričom sa navrhuje garantovať minimálnu sumu 13. dôchodku vo výške najmenej 50 eur,“ vysvetľuje rezort práce.

Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, sociálneho dôchodku, vdovského, vdoveckého a sirotského dôchodku vyplácaného Sociálnou poisťovňou a poberatelia vybraných dôchodkov vyplácaných príslušným orgánom výsluhového zabezpečenia. Celkovo na vyplatenie 13. dôchodkov štát prerozdelí v tomto roku 310 miliónov eur.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika