Na hlavný obsah

Pozitívni študenti ignorovali pravidlá, na internáte zorganizovali večierok

Vedenie internátov sprísni podmienky aj kontroly.

Pozitívni študenti ignorovali pravidlá, na internáte zorganizovali večierok
Na snímke študentky počas odchodu z internátov Žilinskej univerzity v Žiline do domácej karantény, ktorá potrvá do 18. októbra 2020. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Vedenie vysokoškolských internátov Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pristúpilo k mimoriadnym kontrolám dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a internátneho poriadku. Sú reakciou na incidenty v noci zo stredy (14. 10.) na štvrtok (15. 10.), presnejšie na večierok, ktorý zorganizovali zahraniční študenti s potvrdeným ochorením COVID-19.

Hovorkyňa UK Lenka Miller spresnila, že viacerí zahraniční študenti, pochádzajúci prevažne zo Španielska, boli v priebehu minulého týždňa pre potvrdené ochorenie COVID-19 umiestnení do internátnych izolačných izieb. „Niektorí z nich opakovane ignorovali pravidlá karantény a na dvoch izbách zorganizovali večierok pre ďalších jedenásť osôb. Niektorí z účastníkov boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, ďalší zatiaľ nemali ochorenie potvrdené,“ dodala Miller. Vzhľadom na vážnosť situácie musel personál internátov privolať aj policajnú hliadku a kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Vo štvrtok má RÚVZ rozhodnúť o karanténe pre všetky osoby, ktoré sa stredajšieho hromadného stretnutia zúčastnili. „Po skončení nariadenej karantény vedenie internátov všetkých trinásť osôb z internátu okamžite vylúči a navrhne disciplinárne konanie na fakultách, na ktorých títo študenti študujú,“ uviedla Miller. „O incidente budeme informovať aj domovské univerzity študentov a zastupiteľské úrady,“ dodala. Vzhľadom na okolnosti postúpia hygienici konanie voči týmto osobám príslušným policajným zložkám na ďalšie vyšetrovanie.

Miller zdôraznila, že na internátoch naďalej platia sprísnené protiepidemické a bezpečnostné pravidlá vrátane úplného zákazu návštev medzi izbami a dodržiavanie nočného pokoja. Vedenie Univerzity Komenského opätovne vyzýva všetkých študentov, ktorí ostali na internátoch, aby dodržiavali internátny poriadok, nariadenia štátnych orgánov a ÚVZ SR.

UK v Bratislave prešla od 5. októbra 2020 na dištančnú výučbu a navrhla študentom bývajúcim na internátoch, aby sa na zvyšok semestra odsťahovali výmenou za 100-percentú zľavu z poplatku za november a december. Univerzita sa však rozhodla udržať internáty v prevádzke pre študentov, ktorí sú vo vážnej sociálnej či rodinnej situácii a nemajú kam ísť, ako aj pre študentov končiacich ročníkov, ktorí absolvujú povinnú prax, ako sú napríklad študenti lekárstva. Na internáte Družba ostalo 350 ubytovaných a v Mlynskej doline 1 200 ubytovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko