Na hlavný obsah

Pre turistov opäť otvoria Machu Picchu

Kapacitu obmedzia na 30 percent.

Pre turistov opäť otvoria Machu Picchu
Starý vrch, známy aj ako Stratené mesto Inkov, vytvorili Inkovia, vo výške 2 430 m n. m. na horskom hrebeni nad údolím Urubamba v Peru. Nachádza sa na východných svahoch Ánd. Foto: TASR/AP

Okrem pracovníkov, ktorí opravujú cesty a značenie, sa v majestátnej peruánskej pevnosti Inkov Machu Picchu počas ostatných siedmich mesiacov neobjavil prakticky nikto. Pandémia koronavírusu spôsobila, že turistickú atrakcia číslo jeden v tomto juhoamerickom štáte zatvorili iba druhý raz od roku 1948, keď ju sprístupnili návštevníkom. Premiérovo to bolo pred desiatimi rokmi, keď Machu Picchu museli zatvoriť pre dlhotrvajúce a prívalové dažde.

Kamenný komplex postavený v 15. storočí však od nedele opäť privíta návštevníkov. Denne ich do Machu Picchu bude môcť prísť 675, uviedol riaditeľ archeologického parku José Bastante.

Machu Picchu bolo v minulosti schopné uvítať až 3-tisíc turistov denne. „Teraz máme obmedzenú kapacitu na 30 % a postupujeme v súlade s prijatými opatreniami a bezpečnostnými protokolmi,“ uviedol Bastante dohliadajúc na posledné prípravy na znovuotvorenie tejto lokality Svetového dedičstva UNESCO.

V 15. storočí žilo v citadele na hranici pohoria Andy a amazonského pralesa zhruba 400 ľudí. Machu Picchu je peruánskym turistickým klenotom a v roku 2018 prilákal 1,5 milióna návštevníkov. Citadelu postavili v 15. storočí ako náboženskú svätyňu pre Inkov v nadmorskej výške 2490 metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet