Na hlavný obsah

Premiér do Bruselu nevezme štátneho tajomníka Klusa zo SaS

Koaličnú SaS vyzýva k tomu, aby sa ľuďom ospravedlnila.

Premiér do Bruselu nevezme štátneho tajomníka Klusa zo SaS
Zľava štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) a predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Foto: SITA

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) nebude sprevádzať premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na samit Európskej rady, ktorý začína vo štvrtok (15. 10.) v Bruseli. Premiér to nepriamo potvrdil na stredajšej (14. 10.) tlačovej konferencii, pre agentúru TASR to potvrdil aj Klus. Matovič vyhlásil, že nemá najmenší dôvod byť „nadmieru ústretový voči SaS a jej predstaviteľom“.

„Aj v rodine, keď platia nejaké pravidlá, platia pravidlá. Keď niekto v tej rodine jej potrebuje stále len ubližovať, potom aj rodina sa k nemu tak trošku správa,“ reagoval premiér na otázku, či Klusa berie do Bruselu.

Voči koaličnej strane SaS a jej predstaviteľom nebude premiér ústretový, kým si nevstúpia do svedomia, nepostavia sa pred kamery a nevyzvú ľudí, aby dodržiavali opatrenia. Majú sa tiež ospravedlniť. „To, čo tu spáchal ich predseda za posledné dva, tri dni, znamená, že mojím odhadom sa tak tretina ľudí na dodržiavanie sprísnených opatrení vykašle,“ povedal.

Keď ľudia nebudú dodržiavať opatrenia, nič iné ako úplný lockdown Slovensko podľa premiéra nečaká. „A potom by som bol veľmi rád, aby preplatenie účtov posielali pánovi Sulíkovi alebo strane SaS za to, že budú musieť mať všetci podnikatelia zavreté prevádzky možno dva, tri mesiace,“ dodal.

Klus povedal, že sa s Matovičom rozprával v pondelok (12. 10.) o tom, že ho tentoraz nebude do Bruselu sprevádzať na samit tak, ako je to v prípade tzv. sherpov, čiže hlavných koordinátorov európskych tém, zvykom. „Treba však dodať, že to nie je pravidlom, keďže zloženie delegácie si určuje premiér a pokiaľ viem, vo štvrtok letí veľmi oklieštená zostava,“ dodal štátny tajomník pre TASR.

Na dvojdňovom samite Európskej rady budú lídri EÚ rokovať o epidemiologickej situácii, vzťahoch so Spojeným kráľovstvom, ako aj o zmene klímy a vzťahoch s Afrikou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko