Na hlavný obsah

Premiér očakáva plán obnovy od každej strany, iniciatívu Sme rodina víta

Vo finále sa má zrealizovať päť až šesť reforiem.

Premiér očakáva plán obnovy od každej strany, iniciatívu Sme rodina víta
Zľava v popredí: Predseda NR SR Boris Kollár a premiér SR Igor Matovič. Foto: SITA/Branislav Bibel

Premiér Igor Matovič (OĽANO) očakáva, že každá politická strana, koaličná aj opozičná, príde so svojím návrhom výberu z reformného „menu“. Predložený návrh koaličného hnutia Sme rodina hodnotí pozitívne a tvrdí, že predstáv bude mnoho.

„Očakávam, že vo finálne z toho vzíde päť – šesť reforiem,“ vyhlásil. Osobne sa mu páči táto aktivita hnutia Sme rodina.„Takto by to malo prebiehať, lebo toto je verejná diskusia o veľmi vážnej veci,“ podotkol.

Dokument Moderné a úspešné Slovensko, ktoré je akýmsi „reformným menu“, je podľa neho o tom, že minister financií Eduard Heger (OĽANO) dal dokopy analytikov, ktorí spísali „bolesti“ Slovenska, ktoré sa dlhé roky neriešili. Považuje ho za veľmi dobrý podklad pre diskusiu o pláne obnovy.

Daňovo-odvodová reforma Sme rodina sa asi neuskutoční

Predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár v piatok (9. 10.) uviedol, že predloží koalícii vlastný návrh plánu obnovy, ktorý zahŕňa zelené investície a reformy spolu za 5,8 miliardy eur. Jednou z hlavných reforiem má byť daňovo-odvodová reforma. Matovič však v tejto súvislosti naznačil, že prostriedky pravdepodobne na túto oblasť nebudú môcť smerovať. „Podľa predbežného postoja Európskej komisie (EK) nehrozí, že by nám preplatili nejaké náklady na daňovo-odvodovú reformu,“ upozornil.

V rámci investícií chce hnutie napríklad obnoviť 8 plus 1 moderných nemocníc, 600 škôl, modernizovať železnice, postaviť tri nové univerzitné centrá, ale aj nové moderné zariadenia sociálnych služieb. Prostriedky by chceli smerovať aj do obnovy 30 000 rodinných domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika