Na hlavný obsah

Prezident Filipín nariadil zničenie zhabaných drog

Dal na to týždňovú lehotu.

Prezident Filipín nariadil zničenie zhabaných drog
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Foto: TASR/AP

Filipínska polícia má príkaz zničiť do budúceho týždňa všetky zaistené ilegálne drogy. Vedenie krajiny sa tak snaží zabrániť, aby sa pašované narkotiká znovu predali, oznámil v utorok (6. 10.) hovorca prezidenta Rodriga Duterteho Harry Roque. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Duterte v prejave ešte v pondelok (5. 10.) neskoro večer povedal, že vláda by si mala ponechať iba malé množstvo ako dôkaz proti osobám podozrivým z ilegálneho obchodovania s drogami, a nebude tak zaťažovaná uskladňovaním všetkých skonfiškovaných narkotík.

„Prezident nariadil, aby sa všetko zhabané šabu zničilo – okrem toho, čo sa uskladní a poslúži ako dôkaz proti podozrivým z drogových trestných činov,“ povedal. Pre metamfetamín, teda pervitín, použil miestny slangový výraz šabu, známy aj v niektorých ďalších ázijských krajinách. Šabu je na Filipínach najobľúbenejšou drogou.

Od roku 2016, keď sa Duterte stal prezidentom a spustil tvrdé zásahy zamerané proti ilegálnym drogám, zadržala polícia už vyše 7 000 kg šabu s pouličnou hodnotou 53 miliárd pesos (1,1 miliardy dolárov).
Ďalšími zhabanými drogami boli napríklad kokaín, marihuana a tzv. diskotékové drogy. Pri policajných operáciách počas Duterteho vojny proti drogám zomrelo vyše 5 800 podozrivých. Organizácie na ochranu ľudských práv tvrdia, že ich počet môže byť trojnásobný, pretože do akcií sa zapájajú aj samozvaní strážcovia zákona alebo najatí zabijaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet