Na hlavný obsah

Prezident Kirgizska podal demisiu, ďalší vývoj v krajine je nejasný

Politická kríza v krajine pretrváva už dva týždne.

Prezident Kirgizska podal demisiu, ďalší vývoj v krajine je nejasný
Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov podal demisiu. Foto: SITA/AP/Vladimir Voronin

Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov vo štvrtok (15. 10.) oznámil, že podáva demisiu. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok oznámila jeho tlačová služba.

„Nedržím sa moci. Nechcem zostať v dejinách Kirgizska ako prezident, ktorý prelieval krv a strieľal do vlastných občanov. Preto som sa rozhodol podať demisiu,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na prezidentovom webe.

„Mier v Kirgizsku, integrita krajiny, jednota našich ľudí a pokoj v spoločnosti sú pre mňa nadovšetko,“ dodal Žeenbekov. Na jeho odstúpenie vyzývali nielen politickí oponenti ale aj ľudia v uliciach.

Kríza po parlamentných voľbách

Politická kríza v Kirgizsku vypukla po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 4. októbra. Prívrženci strán, ktoré sa nedostali do parlamentu, sa v noci na 6. októbra zmocnili niekoľkých vládnych budov a prepustili z väzenia exprezidenta Almazebka Atambajeva a mnoho ďalších politikov vrátane Sadyra Žaparova. V centre kirgizskej metropoly následne došlo k zrážkam medzi stúpencami rôznych opozičných síl.

V tejto situácii podali demisiu predseda vlády Kubatbek Boronov i predseda parlamentu Dastanbek Džumabekov. V snahe zabrániť ďalším protestom potom Žeenbekov zaviedol v Biškeku výnimočný stav a republiková Ústredná volebná komisia vyhlásila výsledky parlamentných volieb za neplatné. Dátum nových volieb musí byť oznámený do 6. novembra.

V utorok (13. 10.) a stredu (14. 10.) boli v Kirgizsku zvolení noví predseda parlamentu i predseda vlády. Novým premiérom sa stal Sadyr Žaparov, ktorý vzápätí oznámil, že sa chce zasadiť za odchod Žeenbekova z funkcie hlavy štátu.

Potvrdenie Žaparova vo funkcii premiéra je podľa agentúry Reuters krokom k ukončeniu politickej krízy v tejto stredoázijskej krajine, ktorá je blízkym spojencom Ruska.

V stredu sa konalo rokovanie o Žeenbekovom prípadnom odchode z funkcie. Prezidentská tlačová služba po ňom uviedla, že Žeenbekov je pripravený odísť z funkcie, ale až po nových parlamentných voľbách, ktoré ešte nie sú naplánované. Kancelária vo svojom vyhlásení uviedla, že Žeenbekovov odchod by teraz viedol „k nepredvídateľnému vývoju, ktorý by štátu uškodil“.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet