Na hlavný obsah

Priemyselná produkcia medziročne poklesla o menej ako percento, stavebná takmer o 20

Prvý raz od nástupu pandémie sa do rastu dostala výroba z gumy a plastov.

Priemyselná produkcia medziročne poklesla o menej ako percento, stavebná takmer o 20
Stavebná produkcia. Foto: TASR/AP

Priemyselná produkcia na Slovensku v auguste 2020 bola medziročne nižšia už len o 0,8 %, čo je najnižší pokles v tomto roku. Výroba dopravných prostriedkov sa síce znova znížila, ale oživenie sa prejavilo v siedmych z 15 zložiek priemyslu, predchádzajúci mesiac to boli len štyri. Naopak, stavebná produkcia medziročne klesla až o 19,2 %, čo bol najväčší prepad od októbra 2016. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Pokles vo výrobe strojov

Pokles priemyselnej produkcie na Slovensku sa v auguste výrazne spomalil, až na dve výnimky produkcia klesala od júna predchádzajúceho roka. V auguste sa znížila o 0,8 %, čo bolo najmenej v tomto roku. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v auguste zvýšila o 4,4 %.

Prvýkrát od nástupu koronavírusovej pandémie sa do rastu dostala výroba z gumy a plastov, medziročne bola v auguste vyššia o 12,5 %. Po desiatich mesiacoch poklesu sa zvýšila výroba počítačových výrobkov o 6,1 %. Tretí mesiac po sebe zaznamenali vysoký rast v dodávke elektriny a plynu o 13,1 %. Rastové obdobie vo výrobe koksu a ropných produktov v auguste o 14,8 % ovplyvnila medziročná odstávka u jedného z producentov.

Priemyselná produkcia v auguste 2020 ešte nedosiahla rast. Po júli znova medziročne klesla výroba dopravných prostriedkov o 3 %. Na celkový pokles priemyselnej produkcie vplýval aj pretrvávajúci pokles vo výrobe strojov i. n. o 9,2 %. Celkovo tri z 15 sledovaných zložiek priemyslu mali stále pokles vyšší ako 10 %.

O 93 miliónov menej

Sektor stavebníctva vyprodukoval v auguste hodnotu 453,3 milióna eur, čo bolo o 93,3 milióna eur menej ako v auguste minulého roku. Približne 94 % produkcie realizovali stavebné firmy na Slovensku.

Vývoj tuzemskej stavebnej produkcie nepotvrdil júlový optimistický trend znižovania prepadu sektora voči roku 2019, ale, naopak, prepad sa v auguste prehĺbil. Nová výstavba vrátane modernizácií a rekonštrukcií zaznamenala medziročný pokles o 20,2 % (tvorila približne dve tretiny tuzemskej produkcie). Približne rovnaký prepad, o 18,8 %, zaznamenala produkcia v druhej zložke stavebnej produkcie – v opravách a údržbe.

Z hľadiska výrobného zamerania sa zdynamizoval pokles prác na výstavbe budov, v auguste ich objem bol medziročne nižší o 19,6 % (v júli bol pokles len o 9,1 %). Výkony na inžinierskych stavbách v SR zaostávali za vlaňajškom o 19,2 %. Pokles sa dotkol aj stavebných prác v zahraničí, firmy v auguste realizovali produkciu nižšiu o 14 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika