Na hlavný obsah

Prognóza pre svetovú ekonomiku sa zlepšila

Z pandémie koronavírusu sa však bude zotavovať ešte dlho.

Prognóza pre svetovú ekonomiku sa zlepšila
Foto: TASR

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zlepšil prognózu vývoja svetovej ekonomiky v tomto roku. Napriek tomu počíta s bezprecedentným poklesom. Dôvodom najhoršieho kolapsu za takmer storočie je pandémia koronavírusu.

MMF očakáva, že svetová ekonomika tento rok klesne o 4,4 %. V júni počítal so znížením globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) až o 4,9 %. Prognóza sa síce zlepšila o 0,5 percentuálneho bodu, pokles bude ale ďaleko najprudší od Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Na porovnanie, svetová ekonomika po devastujúcej finančnej kríze z roku 2008 klesla len o 0,1 %.

Náročný bude aj budúci rok

„V roku 2020 počítame s o niečo menej prudkou, ale stále hlbokou recesiou v porovnaní s našou júnovou prognózou,“ uviedla hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová pri predstavovaní aktuálnej správy o vyhliadkach svetovej ekonomiky World Economic Outlook. Dodala, že dôvodom zmeny predpovede je o niečo lepší vývoj v rozvinutých ekonomikách a v Číne počas 2. kvartálu a signály rýchlejšieho zotavovania v 3. štvrťroku.

Varovala však, že koronakríza sa ešte ani zďaleka neskončila a svet čaká dlhé, nerovnomerné a neisté zotavovanie. „Zotavenie sa nie je zaistené, kým sa pandémia ďalej šíri.“

Na budúci rok MMF očakáva zvýšenie globálneho HDP o 5,2 %, pričom v júni počítal s rastom o 5,4 %.

Ekonomika USA podľa aktuálnej prognózy MMF tento rok klesne o 4,3 % a v roku 2021 vzrastie o 3,1 %. HDP eurozóny sa v roku 2020 zníži o 8,3 % a v roku 2021 stúpne o 5,2 %. V prípade Japonska sa počíta s -5,3 % respektíve +2,3 % a v prípade Číny s +1,9 % respektíve 8,2 %. Slovenský HDP podľa MMF tento rok padne o 7,1 % a v roku 2021 sa zvýši o 6,9 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika