Na hlavný obsah

Prvé prieskumy po chaotickej debate nahrávajú Bidenovi

Nad Trumpom vedie takmer o desať percentuálnych bodov.

Prvé prieskumy po chaotickej debate nahrávajú Bidenovi
Americký prezident Donald Trump (vľavo) a demokratický prezidentský kandidát, bývalý viceprezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Výsledky niekoľkých nových prieskumov prinášajú po chaotickom televíznom dueli s americkým prezidentom Donaldom Trumpom pozitívne správy pre jeho vyzývateľa Joea Bidena. Ten si viedol lepšie v trojici bleskových sondáží reagujúcich priamo na debatu, ďalšie nové prieskumy potom potvrdzujú jeho náskok v preferenciách na úrovni celých Spojených štátov.

Celoštátne čísla zverejnené v stredu (30.9.) vychádzali vždy z pátraní ešte pred termínom televízneho duelu. V prieskume spoločnosti Ipsos Bidena podporilo 51 % opýtaných voličov, zatiaľ čo Trumpa len 42 %. Len o jeden percentuálny bod bol náskok kandidáta Demokratickej strany nižší v sondáži spoločnosti YouGov a tiež v prípade agentúry Rasmussen, ktorej čísla bývajú často pre Trumpa priaznivejšie než tie z iných zdrojov. Naďalej tak pretrváva stav z predošlých mesiacov.

Či s pomerne nemenným rozložením síl v boji o Biely dom výraznejšie zamáva predvolebná debata, sa ešte len ukáže. Bezprostredné dojmy Američanov sa snažila zachytiť trojica tzv. instantných prieskumov, z ktorých tiež vyšiel lepšie Biden. Avšak, zatiaľ čo dotazovanie vykonanej televíziou CNN ovládol celkom jednoznačne, v sondáži CBS News ho za víťaza duelu označilo iba 47 % opýtaných, pričom opačnej mienky bolo 40 %.

Prezidentské voľby v USA sa budú konať 3. novembra. Pre pandémiu koronavírusu môžu Američania hlasovať aj skôr, a to poštovou formou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet