Na hlavný obsah

Putin a Erdogan spolu rokovali o konflikte v Náhornom Karabachu

Panujú obavy, že sa do konfliktu priamo zapoja aj Turecko a Rusko.

Putin a Erdogan spolu rokovali o konflikte v Náhornom Karabachu
Neznámy muž na ulici v Náhornom Karabachu zničenej ostreľovaním. Foto: TASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyjadril presvedčenie, že Moskva a Ankara majú úprimnú snahu spoločne vyriešiť spor o Náhorný Karabach. Erdogan to v stredu 28. októbra uviedol v prejave pred poslancami tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja.

Rusko a Turecko sú tradičnými spojencami dvoch znepriatelených krajín – Rusko stojí na strane Arménska, zatiaľ čo Turci podporujú Azerbajdžan.

V telefonickom rozhovore ruský prezident podľa Erdogana vyslovil obavu zo „zvyšujúceho sa počtu bojovníkov z Blízkeho východu“. Putin tým narážal na informácie, že Turecko poskytlo Azerbajdžanu ozbrojencov s bojovou skúsenosťou zo Sýrie. Erdogan namietol, že Arménsko do boja zapojilo kurdských ozbrojencov.

Ministerstvo obrany neuznávanej karabašskej republiky v stredu uviedlo, že pri bojoch s azerbajdžanskými jednotkami padlo ďalších 59 ľudí. Celkový počet mŕtvych vojakov sa tak podľa tohto zdroja zvýšil na 1 068. Azerbajdžan svoje vojenské straty neuvádza, jeho vojsko ale v utorok (27. 10.) podľa Baku dobylo strategicky položenú oblasť na juhu Náhorného Karabachu.

V pondelok (26. 10.) začalo medzi Arménskom a Azerbajdžanom platiť prímerie sprostredkované Spojenými štátmi. Boje ale neustali a obe krajiny sa navzájom obviňujú z hrubého porušovania dohody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet