Na hlavný obsah

Putin navrhol predĺženie odzbrojovacej dohody

Jej platnosť končí vo februári.

Putin navrhol predĺženie odzbrojovacej dohody
Na snímke je americký prezident Donald Trump (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (16. 10.) navrhol Spojeným štátom americkým (USA) aspoň o rok bez akýchkoľvek podmienok predĺžiť poslednú odzbrojovaciu dohodu medzi oboma krajinami. Na otázku novinárov, či sa v tejto súvislosti chystá telefonický rozhovor medzi lídrami oboch krajín, Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS odpovedal, že „zatiaľ nie“.

Poslednú dohodu označovanú ako Nový START podpísalo Rusko s USA v roku 2010 v Prahe, jej platnosť vyprší vo februári.

Dohoda bráni pretekom v zbrojení

Putin podotkol, že až doteraz dohoda efektívne fungovala a bolo by veľmi poľutovaniahodné, keby fungovať prestala.

Jej platnosť môže byť predĺžená o päť rokov, ak sa na tom štáty dohodnú. Až doteraz sa tak nestalo. Ak by zanikla, zrušili by sa aj všetky obmedzenia na jadrové hlavice a ich nosiče, čo by mohlo podľa agentúry Reuters prispieť k pretekom v zbrojení a k rastu napätia medzi Moskvou a Washingtonom.

Prezident USA Barack Obama (vľavo) a prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev (vpravo) počas podpisu americko-ruskej odzbrojovacej dohody Nový START na Pražskom hrade 8. apríla 2010 v Prahe. TASR – Tomáš HalászFoto: TASR
Foto: TASR

„Navrhujem predĺžiť súčasnú dohodu bez všetkých podmienok aspoň o rok. Aby sme mali možnosť dopodrobna prediskutovať všetky aspekty problémov, ktoré dohody tohto typu riešia, a aby sme nenechali našu krajinu a všetky štáty sveta, ktorým záleží na zachovaní strategickej stability, bez tak základného dokumentu, akým je dohoda o obmedzení strategických útočných zbraní,“ povedal Putin pri videokonferencii so stálymi členmi bezpečnostnej rady štátu.

Lavrov vyjadril skepsu

Ministrovi zahraničia Sergejovi Lavrovovi nariadil, aby ruské stanovisko predložil americkým partnerom a pokúsil sa od nich „čo najskôr získať aspoň trochu jasnú odpoveď“. Lavrov podľa agentúry Interfax sľúbil, že to urobí čo najskôr.

Rusku a USA, ktoré sa snažia do odzbrojovacích rokovaní zapojiť aj Čínu, sa zjavne doteraz nepodarilo preklenúť rozpory súvisiace s predĺžením zmluvy napriek niekoľkým mesiacom rokovaní.

V stredu (14. 10.) Moskva poprela americké tvrdenie, že sa „v zásade“ podarilo dospieť k dohode. Lavrov zároveň vyjadril skepsu, pretože pre Rusko sú neprijateľné podmienky, aké si k predĺženiu zmluvy kladie americká strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet