Na hlavný obsah

Rusko a Čína v rade pre ľudské práva? Podobné nominácie sa budú opakovať, mieni analytik

Hosťami relácie Z prvej ruky boli Lucia Mokrá z UK a Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka.

Rusko a Čína v rade pre ľudské práva? Podobné nominácie sa budú opakovať, mieni analytik
Na snímke zasadanie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. Foto: TASR/AP

Na svete je prevaha štátov s iným hodnotovým nastavením, aké majú štáty Európskej únie či USA, preto sa podobné nominácie budú opakovať aj v budúcnosti. Tak okomentoval najnovšie členstvo Ruska, Číny a Kuby v Rade pre ľudské práva v Organizácii Spojených národov (OSN) Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka. Na nomináciu do štruktúr OSN má vplyv princíp rotácie, regionálne zastúpenie, politické rozhodnutie a podpora krajiny v celosvetovom meradle, vyrátala Lucia Mokrá z Výskumného centra pre ľudské práva na Univerzite Komenského. Obaja boli hosťami relácie Z Prvej ruky na Rádiu Slovensku.

Mokrá ocenila čoskoro 75-ročné pôsobenie OSN vo svete. „Pomáha riešiť problémy, ktoré nie je možné vyriešiť na regionálnej úrovni, napríklad zvýšila dostupnosť vakcinácie a zlepšila prístup k vzdelaniu v chudobných častiach sveta.“

Reguli upozornil na skostnatenosť a ťažkú reformovateľnosť organizácie, ktorá vznikla tesne po druhej svetovej vojne. „Členmi Bezpečnostnej rady OSN sú vtedajšie európske koloniálne mocnosti, Veľká Británia a Francúzsko, superveľmoci USA a Sovietsky zväz, a Čína a toto mocenské rozdelenie je dnes už neaktuálne,“ pripomenul a dodal, že na zásadnú reformu organizácie je potrebný súhlas všetkých piatich krajín, čo označil za málo pravdepodobné. „Každý štát si pod reformou OSN predstavuje niečo iné,“ dodal.

Potrebuje OSN reformu či revolúciu? Prečo sú sankcie neefektívne? Je možné, že USA pod vedením Trumpovej administratívy opustia OSN?

Celú reláciu Z prvej ruky si môžete vypočuť priamo na stránke alebo vo Vašej podcastovej aplikácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet