Na hlavný obsah

Sacharovovu cenu za rok 2020 získala bieloruská demokratická opozícia

Odovzdať by ju mali koncom roku v Štrasburgu.

Sacharovovu cenu za rok 2020 získala bieloruská demokratická opozícia
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Foto: SITA/AP

Ocenenie za slobodu myslenia, ktoré každoročne udeľuje Európsky parlament (EP), tento rok získala demokratická opozícia v Bielorusku. Nomináciu odobrili predseda europarlamentu David-Maria Sassoli ako aj lídri poslaneckých klubov.

„Je mi cťou oznámiť, že ženy a muži demokratickej opozície v Bielorusku sú laureátmi Sacharovovej ceny na rok 2020,“ začal svoj prejav Sassoli.

Bieloruská opozícia už niekoľko týždňov pokojnými demonštráciami v bojuje za svoje práva. Režim na čele s Alexandrom Lukašenkom protesty za pomoci ozbrojených zložiek násilne potláča. Podľa Sassoliho je teraz tá „správna chvíľa“, aby vládnuci režim začal počúvať hlas svojho ľudu.

„Majú na svojej strane niečo, čo hrubá sila nikdy nemôže poraziť – pravdu. Nevzdávajte sa svojho boja. Sme s vami, stojíme po vašom boku,“ odkázal Bielorusom v mene europarlamentu.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli pri oznamovaní laureáta Sacharovovej ceny za rok 2020.Foto: SITA
Foto: SITAFoto: SITA

Dodal, že demonštranti a opozícia v Bielorusku svojím konaním dennodenne obhajujú slobodu myslenia a slobodu slova, čiže hodnoty, ktoré zosobňuje Sacharovova cena.

Predseda EP zároveň vyjadril nádej, že im v decembri bude môcť osobe odovzdať Sacharovovu cenu. Skupina europoslancov už predložila iniciatívu, aby ocenenie prišla prevziať opozičná prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská.

Medzi nominantmi boli aj honduraská skupina Ochrancovia životného prostredia z Guapinolu a arcibiskup Nadžíb Mícháíl Músá z irackého Mósulu.

Sassoli preto využil svoj príhovor aj na to, aby upozornil, že Arnold Joaquín Morazán Erazo, jeden zo skupiny ochrancov povodia rieky Guapinol, bol nedávno zavraždený.

„Európsky parlament požaduje okamžité, nezávislé a dôveryhodné vyšetrenie jeho smrti,“ uviedol Sassoli a zdôraznil, že v žiadnej krajine na svete nikto nesmie byť prenasledovaný za to, že vyjadruje svoje názory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet