Na hlavný obsah

Sankcie od EÚ za otravu Navaľného postihnú šesť ľudí

Zoznam bude známy vo štvrtok.

Sankcie od EÚ za otravu Navaľného postihnú šesť ľudí
Ruský opozičný líder Alexej Navaľný krátko po svojom prepustení z nemocnice. Foto: Instagram Alexej Navaľnyj/AP/SITA

Európska únia (EÚ) uvalí sankcie na šesť ľudí a jednu firmu, ktorí majú byť zodpovední za otravu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, informovala agentúra AFP. Opatrenia začnú platiť vo štvrtok (14. 10.). Rusko sľúbilo symetrickú odpoveď.

Zoznam majú publikovať vo štvrtok v úradnom vestníku EÚ. Členské štáty sa už v pondelok (12. 10.) zhodli na prijatí sankcií proti skupine ruských občanov v súvislosti s otravou Navaľného. Zostávalo iba schváliť konečnú podobu sankčného zoznamu na základe návrhu Nemecka a Francúzska, ktorý počítal s potrestaním osôb zodpovedných za použitia nervovo paralytickej látky novičok, ktorá mala spôsobiť otravu. Moskva dlhodobo tvrdí, že s otravou nemá nič spoločné.

Postihnutým osobám EÚ odoprie možnosť cestovať do členských krajín a tiež im zmrazí majetky. Šestica osôb a obchodná spoločnosť doplní zoznam z roku 2018, ktorý EÚ schválila v súvislosti s použitím chemických zbraní v Sýrii. V ňom doteraz figuruje osem mien, vrátane štyroch Rusov a aj výskumné centrum v Sýrii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika