Na hlavný obsah

SaS chce, aby ľudia mohli mať živnosť od veku 16 rokov

Zmena živnostenského zákona má byť prínos nielen pre mladých ľudí.

SaS chce, aby ľudia mohli mať živnosť od veku 16 rokov
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS). Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Liberáli zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) považujú aktívne zapojenie mladých ľudí do ekonomiky za dôležitý krok na ceste k prosperujúcej krajine. Preto chcú presadiť založenie živnosti od veku 16 rokov.

„Stretávame množstvo mladých ľudí, ktorí majú skvelé a inovatívne nápady, ktoré nielenže idú s dobou, ale dokonca ju predbiehajú. Práve ich mladý vek je im pre súčasnú právnu úpravu na príťaž, a preto sú nútení obchádzať pravidlá,“ priblížil aktuálny stav predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Za najväčším problém označil fakt, že podľa dnešného zákona rozhoduje o možnosti podnikať od 16 rokov veku súd. Tento proces je však zdĺhavý a neefektívny.

„Zmena živnostenského zákona bude prínosom nielen pre mladých ľudí, ale v konečnom dôsledku aj pre celú ekonomiku. Navyše, podnikať od 16 rokov je vo svete úplne bežné,“ doplnil Viskupič. Tento návrh by podľa liberálov nemal žiaden dopad na verejné financie a dá sa realizovať ihneď.

„Aj z toho dôvodu sme rokovali na ministerstve vnútra, ktoré je riešeniu priaznivo naklonené, pričom rokovať budeme aj s ministerkou spravodlivosti o právnej stránky veci,“ uviedol poslanec Národnej rady SR za SaS Peter Cmorej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika