Na hlavný obsah

Senát schválil nomináciu Barettovej na sudkyňu Najvyššieho súdu USA

Konzervatívnu sudkyňu nominoval prezident Donald Trump.

Senát schválil nomináciu Barettovej na sudkyňu Najvyššieho súdu USA
Prezident Donald Trump a Amy Coney Barrettová na balkóne Bieleho domu. Foto: SITA/AP/Patrick Semansky

Americký Senát v pondelok (26. 10.) definitívne schválil nomináciu Amy Coneyovej Barrettovej na post sudkyne Najvyššieho súdu Spojených štátov. Nominantka Donalda Trumpa uspela len týždeň pred prezidentskými voľbami a svojím hlasom posilní konzervatívnu väčšinu deväťčlenného tribunálu v pomere šesť ku trom.

Senátori hlasovali v pondelok večer takmer výhradne podľa svojej straníckej príslušnosti. Za potvrdenie nominácie Barrettovej hlasovalo 52 senátorov a 48 bolo proti. Republikáni majú v Senáte väčšinu v pomere 53:47.

Spomedzi republikánov hlasovala proti vymenovaniu Barettovej iba Susan Collinsová, senátorka zo štátu Maine. Nepovažovala totiž za správne hlasovať o jej schválení tak krátko pred voľbami. Agentúra AP si všíma, že vôbec prvýkrát v modernej histórii krajiny nezískal kandidát jediný hlas od menšinovej strany v Senáte.

Demokrati proti voľbe protestovali celú noc. Ani oni sa nestotožňovali s tým, že sa hlasovanie konalo len osem dní pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra.

Posila konzervatívneho krídla

„Toto je významný deň pre Ameriku, pre ústavu Spojených štátov a pre spravodlivý a nestranný právny štát,“ vyhlásil pri príležitosti skladania prísahy prezident Donald Trump, ktorý ceremóniu viedol. Barettová zložila prísahu v utorok (27. 10.), krátko po schválení svojej nominácie. Neskôr sa vyjadrila, že sudca najvyššieho súdu vyhlasuje „nezávislosť nielen od Kongresu a prezidenta, ale aj od súkromného presvedčenia“.

Po Brettovi Kavanaughovi a Neilovi Gorsuchovi je Barrettová v poradí už tretím členom najvyššieho súdu, ktorého nominoval americký prezident Donald Trump. Znamená to, že na tejto najvyššej súdnej inštancii USA majú konzervatívci prevahu nad liberálmi v pomere 6:3, čo je najvýraznejší názorový posun za uplynulých 30 rokov.

Trump ju nominoval ako náhradu liberálky Ruth Ginsburgovej, ktorá zomrela 18. septembra vo veku 87 rokov. 

Barrettová (48), praktizujúca katolíčka a profesorka práva, bola za sudkyňu vymenovaná prvýkrát v roku 2017. Je hlboko konzervatívna a pokladajú ju za nepriateľku práva na interrupciu.

V roku 2018 sa dostala do užšieho výberu, predstaveného Trumpom, na kreslo uvoľnené po odchode sudcu Anthonyho Kennedyho do dôchodku, ale tento post nakoniec obsadil Kavanaugh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet