Na hlavný obsah

Seniori cestujú vlakmi vo veľkom, rezort dopravy zvažuje zrušenie bezplatného cestovania

Ministerstvo tiež plánuje osloviť hotelierov.

Seniori cestujú vlakmi vo veľkom, rezort dopravy zvažuje zrušenie bezplatného cestovania
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Foto: TASR

Ministerstvo dopravy a výstavby nevylučuje zavedenie reštrikčných opatrení vrátane možnosti dočasného zrušenia bezplatného cestovania v záujme zníženia počtu dôchodcov, ktorí aj napriek kritickej situácii vyvolanej pandémiou koronavírusu naďalej veľmi často využívajú na cestovanie vlaky.

Ako upozornil na tlačovej besede šéf rezortu dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina), počet dôchodcov, ktorí využívajú bezplatnú železničnú dopravu, je oproti prvej vlny pandémie veľmi vysoký.

Železničná spoločnosť Slovensko podrobne monitoruje bezplatnú vlakovú dopravu, čiže pohyb študentov a dôchodcov. Musím so znepokojením konštatovať, že na rozdiel od prvej vlny pandémie koronavírusu máme trojnásobne viac dôchodcov vo vlakoch. Počas prvej vlny boli naši seniori asi ostražitejší,“ podotkol Doležal. Zároveň vyzval dôchodcov, aby vlakmi v súčasnej dobe necestovali pokiaľ to vážne nie je nevyhnutné.

Rezort osloví hotely

Kým sme v marci a apríli, kedy vstúpili do platnosti prvé obmedzenia, mali vo vlakoch denne 3 až 6-tisíc dôchodcov, tak teraz ich máme vo vlakoch denne 16-tisíc, niekdy dokonca viac ako 20-tisíc. Prosím dôchodcov, aby necestovali vo vlakoch, len ak by to bolo naozaj nevyhnutné, napríklad v prípade návštevy lekára či v rámci cestovania do práce,“ zdôraznil Doležal s tým, že je to v záujme samotných dôchodcov a ich zdravia.

Ministerstvo dopravy a výstavby osloví Zväz hotelov a reštaurácií SR s cieľom zistiť ich možné ubytovacie kapacity, ktoré by sa dali využiť na dobrovoľnú karanténu občanov.

Ráta s ochotou hotelierov

Ako ďalej spresnil šéf rezortu dopravy a výstavby, ubytovacie kapacity hotelov by slúžili len pre ľudí, ktorí by v rámci celoplošného testovania občanov na koronavírus boli pozitívni a nechceli by ísť do domácej karantény. Minister už urobil prvé kroky v tejto záležitosti a osobne predpokladá, že presnejšie informácie bude mať do 24 hodín.

Tá ochota hotelov poskytnúť svoje kapacity ešte počas prvej vlny pandémie tu bola, a predpokladám, že aj teraz je. Treba však všetko detailne prebrať s hoteliermi, lebo kým v minulosti platila na Slovensku štátna karanténa a z ubytovaných málokto vedel, že kto je či nie je pozitívny, tak teraz ide o poskytnutie ubytovacích kapacít len pre občanov nakazených koronavírusom. To znamená, že celý hotel bude v karanténe a v rámci ubytovania by musel byť zabezpečený aj špeciálny režim doručovania jedla. Navyše, ak je hotel otvorený, nemohli by tam byť iní hostia,“ dodal Doležal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko