Na hlavný obsah

Situácia v bardejovskej nemocnici je kritická, podľa Krajčího sa z nej majú Slováci poučiť

Nemocnici chýba až 100 zamestnancov, pomáha jej aj armáda.

Situácia v bardejovskej nemocnici je kritická, podľa Krajčího sa z nej majú Slováci poučiť
Zdravotník prechádza Jednotkou intenzívnej starostlivosti. Foto: SITA/AP/Natacha Pisarenko

V Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove sa situácia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 podľa jej riaditeľa Mariána Petka zhoršuje. Ohrozený je chod jednotlivých oddelení a 101 z približne 700 zamestnancov nie je v práci.

„Buď sú práceneschopní v karanténe, čiže sú pozitívni na ochorenie COVID-19, alebo v OČR karanténe, to znamená, že sú doma s deťmi. Ide hlavne o zdravotné sestry, keďže sú zatvorené aj základné školy,“ uviedol Petko s tým, že im pomáha armáda.

Nemocnici by pomohlo zabezpečenie ubytovania pre zamestnancov, ktorí sú v karanténe. O pomoc požiadali Prešovský samosprávny kraj. „Predseda nám sľúbil, že by to malo byť od budúceho týždňa,“ hovorí Petko a dodáva, že s prosbou o pomoc sa obrátili aj na okresný úrad. Ten žiadali, aby nemocnici v rámci núdzového stavu pridelil zdravotníckych pracovníkov, lekárov a sestry.

„Situácia je naďalej kritická, nezlepšuje sa, skôr sa zhoršuje v tom, že momentálne v nemocnici máme už 24 pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. Z toho jeden je na umelej pľúcnej ventilácii, dvaja sú na intenzívnom dýchacom systéme a v noci jeden pacient zomrel,“ skonštatoval Petko s tým, že prípadné potvrdenie úmrtia v dôsledku ochorenia COVID-19 ukáže až pitva.

Petko varoval, že kritická situácia môže nastať aj na chirurgickom oddelení a veľký problém je aj na detskom oddelení, kde sú štyria alebo piati lekári v domácej karanténe, keďže sú pozitívni na COVID-19. V okrese Bardejov vo štvrtok (15. 10.) pribudlo najviac prípadov spomedzi všetkých slovenských okresov, nákaza sa potvrdila u 129 ľudí.

S počtom infikovaných budú rásť aj počty úmrtí

K zhoršenej epidemiologickej situácii na Slovensku a v Bardejove sa vo vysielaní rádia Expres vyjadril aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). „Situácia je veľmi náročná a je to veľmi ťažké. Tak ako rastie krivka počtu infikovaných, tak nám rastie aj krivka počtu hospitalizovaných a zrejme nám bude rásť aj krivka počtu mŕtvych,“ uviedol.

„Dali sme oficiálny príkaz ministra 59 nemocniciam na reprofilizáciu 10 % lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. Pacienti z Oravy by mali byť momentálne prevážaní do vojenskej nemocnice v Ružomberku a majú sa reproflizovať aj nemocnie v Dolnom Kubíne a Trstenej,“ povedal k aktuálnym kapacitám nemocníc.

„O dva týždne kĺzavý medián určite nebude pod 500, to bude trvať dlhšie.“

Marek Krajčí, minister zdravotníctva SR

Minister v tejto súvislosti vyzval aj nemocnice v okolí, aby pomohli tomuto regiónu. „Toto je zápal pľúc, s ktorým sa nemocnice stretávajú aj mimo pandémie,“ dodal minister s tým, že aj regionálne nemocnice dokážu poskytnúť zdravotnú starostlivosť pacientom s rozvinutým ochorením COVID-19. Podotkol tiež, že liek remdezivir nie je vhodný pre každého pacienta a jeho dostupnosť preto nemusí byť pre pacientov kľúčová.

Ako pozitívny trend hodnotí to, že po zavedení opatrení klesla mobilita ľudí v rámci Slovenska. „Nechceme zastaviť ekonomiku a chceme, aby ľudia chodili do práce, pokiaľ je to nevyhnutné,“ vysvetlil, prečo vláda neobmedzila hromadnú dopravu v krajine.

Dobrou správou je podľa ministra to, že reprodukčné číslo, ktoré je aktuálne na hodnote 1,4, nerastie, potrebné je ho ale stlačiť na hodnotu pod jedna. „Pokiaľ by aj reprodukčné číslo kleslo pod jedna, stále nám to bude rásť. Musíme byť vytrvalí a zodpovední a musíme to zvládnuť, upozornil Krajčí a vyzval na dôsledné dodržiavanie základných opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko