Na hlavný obsah

SLK vyzvala vládu na zváženie celoplošného testovania

Vláda sa podľa Mariana Kollára zahráva s dôverou občanov.

SLK vyzvala vládu na zváženie celoplošného testovania
Na snímke prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. Foto: TASR

Slovenská lekárska komora (SLK) v stredu (28. 10.) vyzvala vládu SR k tomu, aby zvážila uskutočnenie celoplošného testovania, zasadla za jeden stôl s odborníkmi a začala uvažovať nad krokmi, ktoré Slovensku pomôžu bojovať s pandémiou. „Situácia je veľmi vážna. Musíme si uvedomiť, že chýbajú zdravotníci a lekári, ktorí sú už vyčerpaní a nemocniciam začínajú dochádzať kapacity. Nie je doba, aby sme robili veci, ktoré nemajú zásadný vplyv na zastavenie šírenia pandémie a už vôbec nie na veci, ktoré odčerpávajú naše sily,“ povedal prezident SLK Marian Kollár.

Poznamenal, že pilotné testovanie (na Orave a v Bardejove) spravili s vypätím všetkých síl, lebo chceli vedieť, aký je skutočný stav v najpostihnutejších lokalitách. „Dostali sme podstatné údaje a očakávali sme, že sa niekto zamyslí a povie, ako ďalej narábať s týmito výsledkami a poradí sa s odborníkmi,“ čo sa podľa Kollára nestalo.

Upozornil, že celoštátne testovanie pri antigénnych testoch má svoje limity – personálne, materiálne, ale aj ochranné. „Testovanie samé o sebe pandémiu nezastaví. Poďme sa baviť o tom, čo máme spraviť do najbližších týždňov, aby sme kompletne nevyčerpali zdravotníkov a ochranné prostriedky, aby sa mal kto postarať o ľudí o dva či tri týždne,“ podčiarkol Kollár.

Z pilotného testovania podľa SLK vyplynulo niekoľko otázok, a to nielen o samotnej príprave celoplošnej akcie, ale i o počte účastníkov. „Skutočne si treba zachovať chladnú hlavu a veci si dobre premyslieť. Uvedomujeme si, že vlak je rozbehnutý a niekto rozhodol. Mám však vážne obavy, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec odborné. Robiť výsledok len preto, aby sme boli v niečom prví, je neospravedlniteľné,“ konštatoval Kollár.

Za najpodstatnejšie označil to, že sa vláda zahráva s dôverou občanov. Na otázku, či SLK na ústrednom krízovom štábe hovorila o týchto problémoch, Kollár reagoval, že dostal odpoveď, aby sa staral o to, aby prišlo na celoplošné testovanie 20 000 zdravotníkov.

„Celoplošné testovanie je tak rozbehnuté, že my ako komora ho nezastavíme, to je nám, samozrejme, jasné. Je nám strašne ľúto, že voláme po odbornej diskusii a aj ju vedieme, ale nikto nás nepočúva. Celoplošné testovanie je jeden veľký otáznik, ktorý pandémiu a jej problémy nevyrieši. Možnosť akejkoľvek nákazy je v prípade hromadného testovania podstatne vyššia, ako v prípade, keby ľudia zostali doma, a to platí aj pre zdravotníkov,“ uzavrel Kollár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko