Na hlavný obsah

Slovensko dostane ďalších 100 000 PCR testov na koronavírus

Darujú ich slovenskí vedci, ktorým sa podarilo testy vylepšiť.

Slovensko dostane ďalších 100 000 PCR testov na koronavírus
Na snímke vedec a biochemik Pavol Čekan z firmy Multiplex DX. Foto: TASR

Ďalších 100 000 PCR testov, ktoré pomôžu v boji s pandémiou koronavírusu, daruje Slovensku spoločnosť MultiplexDX Pavla Čekana. Vedcom sa zároveň podarilo vyvinúť nové komponenty, ktoré sú citlivejšie a dokážu nákazu koronavírusom odhaliť skôr.

„Rozhodli sme sa darovať občanom Slovenskej republiky 100 000 testov. Je to pokračovanie toho, čo sa udialo v máji a je to aj uzavretie synergie, ktorá vznikla medzi Vedeckým parkom Univerzity Komenského, Biomedicínskym centrom SAV a firmou MultiplexDX,“ konštatoval Čekan.

Citlivejšie a lepšie testy

„Vyvinuli sme ešte lepšie testy a ja osobne ich už ani neviem ďalej inovovať. Tento projekt ukázal hodnotu spolupráce súkromného a akademického sektoru,“ dodal šéf spoločnosti MultiplexDX. Nové testy sú citlivejšie na odhalenie koronavírusu, podľa Čekana je to najlepšia citlivosť, aká sa dá pri takomto teste dosiahnuť.

Testy budú využívať štátne laboratóriá a verejné inštitúcie, vydržať by mali na testovanie na tri až štyri týždne. Firma MultiplexDX sa zatiaľ nezapojila do žiadnych verejných obstarávaní. Premiér Igor Matovič podotkol, že na skladoch má štát dostatok testov a laboratóriá si ich nakupujú priebežne.

Príklad solidarity

Vedec Robert Mistrík poukázal na to, že testy priamo zachraňujú ľudské životy najslabších a najzraniteľnejších ľudí a každý pozitívne identifikovaný pomáha brániť ďalšiemu šíreniu nákazy.

Čekan dodal, že hoci jeho firma nemá miliónové tržby, dokáže za veľmi rýchlu dobu vyrobiť veľké množstvo testov, ktoré môžu pomôcť v rutinnom testovaní, a preto sa rozhodli pomôcť Slovensku týmto spôsobom. Svojím darom chcú k solidarite inšpirovať aj ďalších ľudí.

Pozrite si príspevok RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko