Na hlavný obsah

Slovensko poskytne pomoc Náhornému Karabachu

Boje začali koncom septembra a dohoda o prímerí je v nedohľadne.

Slovensko poskytne pomoc Náhornému Karabachu
Slovensko poskytne Náhornému Karabachu humanitárnu pomoc.

Ministerstvo zahraničných vecí SR poskytne prostredníctvom Medzinárodného výboru Červeného kríža humanitárnu pomoc obyvateľom postihnutým konfliktom v Náhornom Karabachu. Finančné prostriedky vo výške 25 000 eur použije na nákup zdravotníckeho materiálu a základných potravín.

„Veľký priestor sa venuje politickým záujmom, požiadavkám či historickým krivdám, ale často sa pritom zabúda na to, že tisíce bežných ľudí prichádzajú o domovy, prístup k základným potrebám, či dokonca o život. Rozhodli sme sa preto poskytnúť okamžitú pomoc obyvateľom postihnutým týmto konfliktom, a to na oboch stranách vojnovej línie,“ vysvetlil minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30 000 obetí na životoch.

Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Nové zrážky vyvolali obavy z vypuknutia úplnej vojny, do ktorej by mohli byť zatiahnuté aj regionálne veľmoci Turecko a Rusko. Boje medzi silami arménskych separatistov z Náhorného Karabachu a azerbajdžanskou armádou pokračovali aj v pondelok (12. 10.) ráno bez ohľadu na dohodu o prímerí, ktorá mala platiť od sobotného (10. 10.) poludnia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko