Na hlavný obsah

Slovensko vyhralo spor týkajúci sa minerálnej vody

Žalobca požadoval od SR skoro 170 miliónov eur.

Slovensko vyhralo spor týkajúci sa minerálnej vody
Minerálny prameň. Foto: TASR

Slovenská republika vyhrala spor s poľským investorom Muszynianka v medzinárodnej investičnej arbitráži. Predmetom sporu bolo využívanie minerálnej vody z prameňov v slovenskej obci Legnava. Odtiaľ sa mala prepravovať potrubím do Poľska a fľaškovať v poľskej obci Muszyna. Informoval o tom vo štvrtok (8. 10.) tlačový odbor Ministerstva financií SR.

V stredu (7. 10.) vydali konečné rozhodnutie arbitrážneho tribunálu v medzinárodnej investičnej arbitráži vedenej na základe žaloby poľskej spoločnosti Muszynianka Spólka z Ograniczona Odpowiedzialnoscia proti SR podľa dohody o ochrane a podpore investícií medzi Slovenskou a Poľskou republikou.

Žalobca požadoval od SR vyplatenie náhrady škôd vo výške takmer 170 miliónov eur z dôvodu, že novela Ústavy SR regulujúca vývoz nebalenej vody je v rozpore s medzinárodným právom. Arbitrážny tribunál potvrdil, že regulácia zavedená novelou Ústavy SR nie je arbitrárna a žiadnym spôsobom nepredstavuje porušenie bilaterálnej investičnej dohody. Rozhodnutie arbitrážneho tribunálu vytvára dôležitý precedens aj pre ostatné štáty EÚ, keďže deklaruje, že SR má právo v plnej miere ochraňovať svoje prírodné zdroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko