Na hlavný obsah

Sme rodina má vlastný plán obnovy. Chce znížiť daňovo-odvodové zaťaženie

Zahŕňa aj modernizáciu nemocníc či železníc.

Sme rodina má vlastný plán obnovy. Chce znížiť daňovo-odvodové zaťaženie
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Foto: SITA

Hnutie Sme rodina predloží koalícii vlastný návrh plánu obnovy, ktorý zahŕňa zelené investície a reformy spolu za 5,8 miliardy eur. Jedným z hlavných bodov reforiem má byť úprava daní a odvodov. V rámci investícií chce hnutie napríklad obnoviť nemocnice, modernizovať železnice, obnoviť školy, ale aj postaviť tri nové univerzitné centrá. Návrh v piatok (9. 10.) predstavil predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár spolu so svojimi ministrami.

V rámci plánu chce strana znížiť daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku. Odvodová sadzba na sociálne poistenie by mala klesnúť z 34,6 % na 28,6 %. Invalidné, nemocenské, úrazové a garančné poistenie by štát zaradil do systému sociálnych dávok a vyplácal by ich namiesto Sociálnej poisťovne. O jeden percentuálny bod by sa tiež mali znížiť sadzby dane z príjmov pre fyzické a právnické osoby, informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Na „nábeh“ daňovo-odvodovej a dôchodkovej reformy chce strana použiť 2,9 miliardy eur, teda polovicu z 5,8-miliardového balíka z Európskej únie v rámci plánu obnovy. Vysoké daňovo-odvodové zaťaženie je podľa Krajniaka jeden z najväčších problémov na Slovensku, ktorý bráni naštartovaniu slovenskej ekonomiky po koronakríze. Zaviesť by sa mal jeden sociálny odvod do Sociálnej poisťovne, ktorý by pokrýval starobné dôchodkové poistenie, súčasné poistenie v nezamestnanosti a nové poistenie v zamestnanosti, tzv. kurzarbeit. „Pri takomto výraznom znížení odvodov vieme zrušiť tie výnimky, ktoré rokmi do systému prichádzali a systém istým spôsobom deformovali,“ povedal Krajniak.

Sadzby daní z príjmu by mali podľa návrhu hnutia Sme rodina klesnúť v každej kategórii daňovníkov o jeden percentuálny bod. Pre fyzické osoby by išlo o pokles sadzby z 19 % na 18 %, resp. pre lepšie zarábajúcich z 25 % na 24 %. Pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s ročným obratom do 100 000 eur by sa mala sadzba dane znížiť z 15 % na 14 % a pre právnické osoby z 21 % na 20 %. Po znížení daňovo-odvodového zaťaženia budú ľudia aj menej podvádzať a budú viac ochotní platiť, povedal Krajniak.

Strana Sme rodina tiež navrhuje využiť 600 miliónov eur na budovanie 975 nových, moderných zariadení sociálnych služieb. Ako uviedol Krajniak, malo by ísť o 600 ambulantných zariadení sociálnych služieb, 275 komunitných zariadení sociálnych služieb a 100 pobytových zariadení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika