Na hlavný obsah

Sonda OSIRIS-REx už nestráca vesmírny materiál, ktorý vezie na Zem

Podarilo sa uzavrieť jej schránku, v ktorej nesie prach z asteroidu.

Sonda OSIRIS-REx už nestráca vesmírny materiál, ktorý vezie na Zem
Na snímke je asteroid Bennu, z ktorého sonda odobrala vzorku na skúmanie. Foto: SITA/NASA

Kozmickej sonde OSIRIS-REx amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podarilo uzatvoriť schránku so vzorkami hornín a prachu, ktoré odobrala minulý týždeň z asteroidu Bennu. Informovala o tom v piatok (30. 10.) agentúra AFP.

„Túto operáciu sme úspešne dokončili,“ uviedol projektový manažér misie Rich Burns.

Sonda nabrala príliš veľa materiálu. Vzorky uložené v puzdre na konci robotického ramena, ktoré ich odoberalo z povrchu asteroidu, postupne unikali do kozmu, pretože niektoré väčšie časti blokovali jeho uzáver.

Vo štvrtok (29. 10.) však NASA uviedla, že sa jej v stredu podarilo manévrovaním robotického ramena vzorky preskupiť a zavrieť dvierka zásobníka.

Minulý utorok (20.10.) došlo ku kľúčovému momentu misie, približne 16-sekundovému manévru, počas ktorého sa sonda o veľkosti dodávky dostala na niekoľko metrov od asteroidu. V poslednej fáze zostupu do kráteru na severnom póle asteroidu sonda výrazne spomalila, pričom sa pohybovala rýchlosťou iba približne desať centimetrov za sekundu. Následne vystrela svoje robotické rameno, ktoré sa dotklo povrchu asteroidu, vypustilo stlačený dusík, aby sa rozvíril povrch, a nasalo najmenej 60 gramov vzoriek.

Cesta na Zem jej bude trvať ešte dva roky

Vedci dúfajú, že vzorky z asteroidu pomôžu objasniť pôvod našej slnečnej sústavy. Asteroidy v slnečnej sústave totiž pozostávajú z rovnakého materiálu, z ktorého sa sformovali aj planéty.

Asteroid Bennu, ktorý je od Zeme vzdialený vyše 290 miliónov kilometrov, by sa v nasledujúcom storočí mohol dostať nebezpečne blízko Zeme, hoci šance na zrážku sú nepatrné.

Očakáva sa, že OSIRIS-REx sa vráti na Zem v septembri 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet