Na hlavný obsah

Talianski šéfkuchári protestujú proti vládnym nariadeniam

Varujú, že bez podpory štátu budú musieť svoje podniky navždy zatvoriť.

Talianski šéfkuchári protestujú proti vládnym nariadeniam
Zákazníci reštaurácie večerajú v rímskej štvrti Campo dei Fiori. Foto: SITA/AP/Alessandra Tarantino

Známi talianski šéfkuchári protestujú proti nariadeniam vlády, na základe ktorých môžu byť od pondelka (26. 10.) všetky reštaurácie, pizzérie, bary a cukrárne otvorené iba do 18.00 h. Varujú, že bez okamžitej vládnej podpory budú musieť svoje podniky zatvoriť nadobro.

„Každým dňom sú majitelia reštaurácií nútení zatvárať svoje podniky. Množstvo rodinných podnikov už ďalej nebude môcť fungovať,“ varoval „kráľ“ talianskych šéfkuchárov Gianfranco Viccani a dodal, že svoju reštauráciu v Ríme bude musieť zatvoriť aj on.

„Už som to ďalej neutiahol. Neexistujú žiadne jasné pravidlá. Namiesto podpory nás vláda trestá,“ povedal. Najviac mu prekáža vládne nariadenie, podľa ktorého môžu pri stole sedieť maximálne štyria ľudia.

„Od decembra budeme všetci na mizine, celé Miláno vymrie. Čoskoro prídu protesty, ako v Ríme a Neapole,“ povedal Paolo Peroli, ktorý je spolumajiteľom jedného z tradičných milánskych podnikov. Reagoval tak na nedeľné (25. 10.) zhromaždenia, ktoré sa nezaobišli bez potýčok s políciou. Patrí tiež k majiteľom prevádzok, ktorí minulý týždeň protestovali proti koronavírusovým reštrikciám pred budovou regionálnej vlády v Lombardii.

Obrovské straty a obavy

Zväz gastropodnikov FIR odhaduje v dôsledku nových opatrení pokles obratu o 70 %. „Len v Miláne hrozí, že o prácu príde 8 000 zamestnancov. Ľudia už nevychádzajú z domu, do reštaurácií nechodí nikto. Gastronómiu zničil mediálny teror,“ vyhlásil šéf FIS Glauco Marras.

Strach o pracovné miesto majú dva milióny ľudí z odvetvia a nové opatrenia priamo ohrozia 250 000 rodín, varoval zväz podnikateľov v gastronomickom odvetví Fipe Confcommercio.

Reštaurácie a iné gastronomické podniky tvoria v Taliansku každoročne obrat v hodnote okolo 84 miliárd eur. Počas tohto roku stratilo toto odvetvie na tržbách už 34 miliárd eur, uvádza Fipe Confommerico. V dôsledku hospodárskej krízy a rozšíreniu práce z domu míňajú Taliani na jedlo mimo domova o 40 % menej.

Majitelia prevádzok žiadajú od vlády urýchlené poskytnutie podpory. Protestné zhromaždenia proti obmedzeniam v gastronómii sa v nedeľu (25. 10.) konali v mnohých mestách – od severotalianskeho Milána, cez Rím a Neapol až po sicílske Palermo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet