Na hlavný obsah

Trnkovi na tri mesiace znížia plat, funkcie prokurátora ho nezbavia

Disciplinárna komisia ho v jednom bode uznala vinným, v druhom ho oslobodila.

Trnkovi na tri mesiace znížia plat, funkcie prokurátora ho nezbavia
Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka s ochranným rúškom počas ústneho pojednávania pred disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry SR. Foto: TASR/Ivan Kríž

Bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi v rámci disciplinárneho konania disciplinárna komisia na tri mesiace znížila plat o 15 %. Oznámil to predseda komisie Attila Izsák. Bývalý šéf prokuratúry čelil disciplinárnemu konaniu pre výroky týkajúce sa nahrávky so stíhaným Marianom Kočnerom a tiež za vyjadrenia k prepusteniu Jozefa Majského z väzby. Výroky odzneli v rozhovore pre televíziu Markíza na jeseň 2019.

Komisia konkrétne konštatovala disciplinárne previnenie pri výrokoch o prepustení Majského z väzby. Pri vyjadreniach o nahrávke s Marianom Kočnerom bol komisiou oslobodený.

Nahrávka známa aj pod názvom „Trnka-Kočner“ sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila. Trnka v októbri 2019 pre televíziu Markíza uviedol, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“. Podľa stanoviska komisie však v tejto súvislosti nebolo dokázané, že by sa bývalý šéf prokuratúry dopustil disciplinárneho previnenia. Predseda komisie doplnil, že samotnými okolnosťami spomenutými na nahrávke sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Pokiaľ ide o vyjadrenia k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby v roku 2004, Dobroslav Trnka podľa disciplinárneho návrhu v tejto súvislosti nepravdivo tvrdil, že ho vtedy krajská prokuratúra v Košiciach informovala o tom, že dôvody väzby obvineného pominuli. „Toto tvrdenie Dobroslava T. bolo klamstvo,“ skonštatoval zástupca Generálnej prokuratúry SR, ktorá disciplinárne stíhanie Trnku navrhla. Komisia dala generálnej prokuratúre v tejto súvislosti na základe vykonaného dokazovania za pravdu.

Verdikt komisie nie je právoplatný. Navrhovateľ disciplinárneho konania, námestník generálneho prokurátora Jozef Szabó, avizoval proti verdiktu podanie odvolania. Ako trest pre Dobroslava Totiž totiž pôvodne navrhoval zbavenie funkcie prokurátora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko