Na hlavný obsah

Ukončenie bojov? Arménsko a Azerbajdžan sa stretnú v Moskve

Putin pozval do metropoly Ruska ministrov zahraničných vecí oboch krajín.

Ukončenie bojov? Arménsko a Azerbajdžan sa stretnú v Moskve
Foto: TASR/AP

Rusko v piatok (9. 10.) oznámilo, že Arménsko a Azerbajdžan súhlasili s účasťou na rokovaniach v Moskve v súvislosti s ukončením bojov o Náhorný Karabach, informovala agentúra AFP.

„Baku i Jerevan potvrdili účasť na konzultáciách v Moskve,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a dodala, že prípravy na rozhovory prebiehajú. Kremeľ podľa agentúry Interfax vo štvrtok večer oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin pozval ministrov zahraničných vecí Azerbajdžanu a Arménska do Moskvy na piatok na konzultácie.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30 000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra, pričom odvtedy zomrelo už viac ako 300 ľudí vrátane civilistov.

Obe strany sa z opätovného rozpútania bojov vinia navzájom. Obnovený konflikt má navyše aj regionálnych aktérov: kým Turecko podporilo Azerbajdžan, Arménsko sa obrátilo na svojho spojenca Rusko, ktoré doteraz zostávalo bokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet