Na hlavný obsah

Umrel posledný galandovec, Rudolf Krivoš

Akademický maliar mal 86 rokov.

Umrel posledný galandovec,  Rudolf Krivoš
Dielo Rudolfa Krivoša s názvom Rekvirácia (1974). Foto: webumenia.sk

Vo veku 86 rokov zomrel akademický maliar Rudolf Krivoš, posledný z členov Skupiny Mikuláša Galandu. Jeho úmrtie potvrdila teoretička moderného výtvarného umenia a kurátorka Klára Kubíková.

Rudolf Krivoš sa narodil 16. novembra 1933 v Tisovci. Študoval figurálne maliarstvo na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave u profesora Jána Mudrocha (1951 – 1956). Za diplomovú prácu Vo vinárni (1956) získal Cenu VŠVU. V tom istom roku bol prijatý za člena Zväzu slovenských výtvarných umelcov (ZSVU). Bol spoluzakladateľom Skupiny Mikuláša Galandu (1957) a zúčastnil sa na všetkých jej výstavách.

Dielo Rudolfa Krivoša Drevenice (1980). Zdroj: webumenia.skFoto: webumenia.sk
Foto: webumenia.sk

Toto výtvarné zoskupenie (Laluha, Kompánek, Rudavský, Paštéka a iní) má historickú zásluhu na obnovení prerušenej kontinuity moderného výrazu v slovenskom výtvarnom umení. Diela Krivoša reprezentovali slovenské maliarstvo na najvyznamnejších svetových prehliadkach, ako Bienále mladých v Paríži (1961), Bienále v Sao Paule (1963), Bienále v Benátkach (1968). V roku 1972 bol vylúčený zo ZSVU, čo znamenalo zákaz vystavovania. Po nútenom odmlčaní sa mu po roku 1989 dostalo zaslúženej rehabilitácie a uznania. Jeho maliarstvo je považované za modernú klasiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko