Na hlavný obsah

ÚS odmietol sťažnosti na štátnu karanténu

Sťažovatelia nevyužili správnu žalobu.

ÚS odmietol sťažnosti na štátnu karanténu
Foto: TASR

Ústavný súd (ÚS) SR dosiaľ odmietol 19 ústavných sťažností, ktoré sa týkali povinnej štátnej karantény. V apríli ju určil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia.

„Ústavný súd dospel k záveru, že napadnuté opatrenie ÚVZ SR je správny akt vydaný orgánom verejnej správy pri plnení jeho úloh preskúmateľný správnym súdom v rámci konania o správnej žalobe. Sťažovatelia nevyčerpali všetky účinné právne prostriedky na ochranu ich základných práv a slobôd, ktoré im priznáva zákon a obrátili sa priamo na Ústavný súd,“ uviedla hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Nevyužitie zákonnej možnosti podať správnu žalobu nie je možné podľa ÚS nahrádzať ústavnou sťažnosťou. ÚS môže založiť svoju právomoc na konanie o nej až vtedy, ak fyzická alebo právnická osoba nemala inú ústavnú a zákonnú možnosť účinnej ochrany svojich práv.

Napadnuté opatrenie vydal ÚVZ 17. apríla počas mimoriadnej situácie vyhlásenej vládou pre pandémiu ochorenia COVID-19. Povinnú štátnu karanténu až na výnimky stanovil pre všetky osoby, ktoré prichádzali na Slovensko zo zahraničia. Sťažovatelia na ÚS namietali porušenie „práva na slobodu pohybu a pobytu“. Celkovo ÚS podľa hovorkyne eviduje 43 podaní týkajúcich sa povinnej štátnej karantény.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko