Na hlavný obsah

Útočník zabil nožom v Nice troch ľudí, medzi obeťami je aj žena, ktorej odrezal hlavu

Niekoľko ďalších ľudí je zranených.

Útočník zabil nožom v Nice troch ľudí, medzi obeťami je aj žena, ktorej odrezal hlavu
Na snímke policajti pred bazilikou v Nice. Foto: twitter/ Police Nationale 06

Počet obetí sa po štvrtkovom (29. 10.) útoku nožom v juhofrancúzskom meste Nice zvýšil na tri, medzi obeťami je aj žena, ktorej útočník odrezal hlavu. Niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia, útok sa odohral v blízkosti baziliky Notre-Dame.

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin uviedol, že v meste prebieha policajná operácia, starosta Nice Christian Estrosi predpokladá, že išlo o teroristický útok a informuje, že polícia zadržala podozrivého, ktorý sa nachádza v nemocnici.

Podľa Estrosiho útočník kričal „allah akbar,“ čo v arabčine znamená „boh je veľký“. Francúzsky prezident Emmanuel Macron mieri do Nice.

Poslanci Národného zhromaždenia v Paríži už držali za obete útoku minútu ticha, predseda parlamentu Richard Ferrand schôdzu prerušil.

K útoku došlo ani nie dva týždne po vražde učiteľa Samuela Patyho v Paríži, ktorý svojim žiakom ukazoval karikatúry proroka Mohameda, keď učil o slobode slova. Macron násilnú smrť učiteľa odsúdil a hájil právo na zverejňovanie podobných karikatúr, čím si v islamskom svete vyslúžil vlnu kritiky.

Krátko po útoku v Nice bol hlásený ďalší zrejme teroristický útok – z mesta Avignon, kde sa muž pištoľou vyhrážal viacerým okoloidúcim. Oznámila to miestna polícia, píše agentúra Reuters.

Polícia muža, ktorý v avignonskej štvrti Montfavet podľa francúzskej rozhlasovej stanice Europe 1 kričal slová „allah akbar,“, na mieste zastrelila. Ďalšie podrobnosti činu, ktorý mal zrejme islamistické pozadie, bezprostredne neboli známe. Nateraz neboli hlásené žiadne zranené osoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet