Na hlavný obsah

V berlínskych múzeách poškodili najmenej 70 vzácnych artefaktov

Polícia útok z neznámych dôvodov niekoľko týždňov tajila.

V berlínskych múzeách poškodili najmenej 70 vzácnych artefaktov
Berlínske múzeum Pergamon. Foto: SITA

K poškodeniu artefaktov došlo vo viacerých múzeách na Múzejnom ostrove v Berlíne, ktorý je zapísaný v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Útok sa stal 3. októbra, na výročie zjednotenia Nemecka, polícia však o ňom zverejnila detaily až v utorok (20. 10.), informuje spravodajský portál BBC.

Najmenej jeden útočník posprejoval staroveké egyptské sarkofágy, kamenné sochy i maľby z 19. storočia olejnatou tekutinou. Na predmetoch spôsobila škody a zanechala viditeľné škvrny. Poškodené exponáty sa nachádzali v Pergamon Museum, Neues Museum či Alte Nationalgalerie.

Prečo polícia útok pôvodne tajila, nie je známe, potvrdila ho však až po tom, čo ju oslovili magazín Die Zeit a rádio Deutschlandfunk. Ako tieto médiá informujú, ďalšie múzeá nedostali informácie o tom, že by im mohlo hroziť riziko. Vyšetrovatelia však kontaktovali ľudí, ktorí si kúpili lístky na deň útoku a požiadali ich o informácie. Polícia pre spravodajský portál Der Tagesspiegel uviedla, že útok už istý čas vyšetruje, no zo strategických dôvodov ho nezverejnila.

Nemecké médiá špekulujú o tom, či by sa na incidente nemohli podieľať podporovatelia krajne pravicového konšpirátora. Attila Hindmann, ktorý šíri konšpiračné teórie o súčasnej pandémii, tiež okrem iného tvrdil, že Pergamon Museum je domovom „trónu Satana“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet