Na hlavný obsah

V Bratislave protestujú klimatickí aktivisti, minister Budaj to víta

Vládu žiadajú o výraznejší záväzok v znižovaní emisií skleníkových plynov.

V Bratislave protestujú klimatickí aktivisti, minister Budaj to víta
Členovia hnutia Extinction Rebellion Slovakia protestovali pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, aby upozornili na naliehavosť klimatickej krízy. Bratislava, 7. október 2020. Foto: Ľudovít Vaniher/SITA

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR oceňuje občianske iniciatívy, ktoré požadujú urýchlenie dosiahnutia uhlíkovej neutrality. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) podporuje rovnako ako mladí aktivisti 55-percentné zníženie emisií do roku 2030.

Reagoval tak na stredajšie (7. 10.) zablokovanie vstupov do úradu vlády a ministerstiev životného prostredia, pôdohospodárstva, financií, hospodárstva a dopravy členmi združenia Znepokojené matky, Greenpeace Slovensko, Bod obratu, Extinction rebellion a Študenti bez mena.

Organizácie žiadajú vládu, aby riešenie klimatickej krízy patrilo medzi priority a aby podporila ambicióznejšie ciele znižovania emisií skleníkových plynov.

Obnova musí byť zelená

Slovensko bude musieť na dosahovanie klimatického cieľa myslieť aj pri investovaní prostriedkov z takzvaného plánu obnovy. Bude naň totiž musieť minúť až 30 percent všetkých prostriedkov z Európskej únie. „Máme na to, aby sme v rámci ‚zelenej obnovy‘ urýchlili uhlíkovú neutralitu,“ tvrdí minister Budaj.

Vďaka mladým aktivistom dostáva ministerstvo silnejší mandát na presadzovanie a plnenie environmentálnych cieľov, tvrdí envirorezort.

Dodáva, že v slovenských podmienkach si splnenie cieľa znižovania emisií bude vyžadovať reformy aj zmenu rozpočtových a daňových pravidiel. Podľa MŽP je zrejmé, že všetky sektory budú musieť premyslieť a pripraviť nové opatrenia a podieľať sa na úsilí znižovať emisie.

O spoločnom navýšení klimatických cieľov v členských krajinách EÚ budú európski lídri diskutovať 15. októbra na samite Rady Európy v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko