Na hlavný obsah

V Poľsku vybuchla pod vodou bomba, ktorú zneškodňovali pyrotechnici

Bomba pod hladinou ležala od roku 1945.

https://www.facebook.com/PrezydentSwinoujscia/videos/265194598117583/

V meste Świnoujście na severozápade Poľska v utorok (13. 10.) pod vodou explodovala zrejme najväčšia bomba, ktorá v Európe zostala od čias druhej svetovej vojny. Podľa portálu onet.pl sa nikomu nič nestalo a zrejme nevznikli ani žiadne materiálne škody. Pyrotechnici pôvodne chceli britskú bombu typu Tallboy zlikvidovať metódou podzvukového spaľovania.

Objekt možno uznať za zneškodnený, už nebude predstavovať nebezpečenstvo na plavebnej dráhe Štetín – Świnoujście,“ cituje onet.pl Grzegorza Lewandowského z jednotky pobrežnej ochrany. Niektorí obyvatelia Świnoujścia uviedli, že výbuch zaznamenali – ľahko sa zatriasla zem a počuli silnú ranu. Teraz budú potápači prezerať to, čo z bomby zostalo.

Viac ako päťtonovú bombu našli vlani v septembri pri prehlbovaní kanálu medzi Świnoujścím a Štetínom. Terčom bomby bol nemecký ťažký krížnik Lützow (pôvodne bojová loď Deutschland), ktorý britské bombardéry zasiahli v roku 1945. Jedna z bômb ale zjavne cieľ minula a zlyhali jej aj rozbušky.

Zneškodňovanie bomby sa začalo v pondelok (12. 10.) a bolo pôvodne naplánované na päť dní. Svoje domovy muselo opustiť 750 ľudí bývajúcich v okolí 2,5 kilometra. Potom sa do práce pustili potápači, aby ju očistili od nánosov na dne kanála.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet