Na hlavný obsah

V Tatrách predstavili prvú inteligentnú batériu do elektromobilov na svete

Vyrábať ju bude továreň vo Voderadoch pri Trnave.

V Tatrách predstavili prvú inteligentnú batériu do elektromobilov na svete
Zamestnanci na výrobnej linke nemeckej automobilky Volkswagen, ktorá opätovne obnovila výrobu v závode v nemeckom meste Zwickau. V tomto závode sa vyrábajú výlučne elektromobily. Foto: TASR/AP

Európsky výrobca batérií do elektromobilov InoBat Auto predstavil na konferencii Globsec Tatra Summit 2020 inteligentnú batériu, ktorých vývoj riadi umelá inteligencia. Výrobca ju chce začať hromadne vyrábať už budúci rok.

Batéria nie je tak veľmi závislá od kobaltu, ktorý je v rámci ochrany životného prostredia najkritickejším bodom v rámci výroby batérií.

Inteligentné batérie podľa tvrdení výrobcu ponúkajú zvýšenie prevádzkového dojazdu elektromobilov takmer o pätinu pomocou optimalizácie priepustnosti a zvýšenej účinnosti. Okrem obmedzenia kobaltu chce spoločnosť ku skvalitneniu životného prostredia prispieť aj využívaním obnoviteľných zdrojov energie vo svojej výrobnej linke vo Voderadoch v okrese Trnava.

Parametre vývoja a výroby inteligentnej batérie ocenili i slovenskí odborníci. Andrea Straková Fedorková z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach vyzdvihuje, že výroba batérií je koncipovaná ako prispôsobiteľný systém, ktorý sa vie adaptovať na rôzne aplikácie a požiadavky zákazníkov nielen v automobilovom priemysle.

Martina Petraníková z Univerzity Chalmers si zase myslí, že výhodou výrobcu inteligentných batérií je jeho poloha, keďže recyklácia môže byť centralizovaná pre daný stredoeurópsky región. „Tým sa zníži vplyv prepravy opotrebovaných batérií na životné prostredie,“ podotkla. Slovensko má podľa nej tiež výhodu vo využití jadrovej energie, čo znamená, že výroba batérií na Slovensku bude mať nižšiu uhlíkovú stopu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika