Na hlavný obsah

Veľkým firmám nedovolia samým testovať, komora reaguje

Vláda mala prijať návrh, hovorí predseda SOPK.

Veľkým firmám nedovolia samým testovať, komora reaguje
Na snímke v popredí predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Foto: TASR

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) vníma negatívne, že vláda neprijala návrh, aby každá firma s viac ako 250 zamestnancami, pokiaľ o to prejaví záujem, mohla sama svojich pracovníkov pretestovať na prítomnosť nového koronavírusu. Uviedol to predseda SOPK Peter Mihók.

„Vzhľadom na to, že celý proces testovania prebieha zo strany štátu spontánne, firmy si nemôžu nastaviť stratégiu, ako budú pôsobiť z hľadiska fungovania testovania ich zamestnancov,“ podotkol Mihók. Firma podľa neho má záujem, aby mala zdravých zamestnancov a určite by neklamala pri testovaní, pretože by sa následne dostala do problémov, keby sa nákaza rozšírila medzi jej zamestnancami. Preto si myslí, že testovanie vo firmách by dopadlo najzodpovednejšie.

Dodal, že z pracovno-právneho hľadiska súčasný stav firmám ani neumožňuje nariaďovať zamestnancom účasť na celoplošnom testovaní, toto môže nariadiť štát v rámci núdzového stavu. „SOPK nebola veľkým fanúšikom celoplošného testovania, skôr sme boli za to, že sa má ísť po postihnutých regiónoch alebo výrazných rizikových skupinách,“ doplnil Mihók.

Zlé testovanie a zlý výsledok môžu mať veľmi výrazné a možno dnes aj ťažko predvídateľné dosahy na fungovanie firiem a ekonomiky. „Môže to ohroziť fungovanie ekonomiky z hľadiska funkčnosti firiem, z hľadiska napĺňania dodávateľsko-odberateľských vzťahov, straty trhov a podobne,“ uzavrel Mihók.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko