Na hlavný obsah

Viedenské letisko bude cestujúcich pred odletom testovať

Používať chcú antigénové rýchlotesty. Ich výsledky sú známe do niekoľkých minút.

Viedenské letisko bude cestujúcich pred odletom testovať
Ľudia s ochrannými maskami prechádzajú cez viedenské letisko v prvých týždňoch po tom, ako pandémia prepukla v Európe. Foto: SITA/AP/Ronald Zak

Viedenské letisko Schwechat vo štvrtok (15. 10.) oznámilo, že plánuje pre cestujúcich zaviesť antigénové rýchlotesty na zistenie prítomnosti koronavírusu. Týmto spôsobom chce zaistiť ochranu zdravia a zároveň udržať slobodu cestovania, uviedla stanica ORF.

Pasažieri by sa tak takémuto testu, ktorého výsledky sú dostupné za niekoľko minút, mohli podrobiť priamo na letisku pred odletom, uviedlo letisko vo štvrtkovom vyhlásení. Po predložení letenky cestujúcim spravia výter z hrdla a pasažier bude o výsledku testu vedieť do 10-15 minút.

V prípade, že sa u cestujúceho nákaza nepotvrdí, bude môcť pokračovať v ceste. Ak bude pasažier pozitívny, podstúpi následne v súčinnosti s príslušnými úradmi aj PCR test, uvádza tlačová agentúra APA.

Letisko plánuje rýchlotesty ponúknuť všetkým leteckým spoločnostiam. Aerolínie Austrian Airlines (AUA) chcú skúšobné testovanie pasažierov zaviesť už „v blízkej budúcnosti“, potvrdila pre APA hovorkyňa AUA Tanja Gruberová.

Pasažieri cestujúci v rámci Európy budú môcť testy, ktoré budú bezplatné, využívať na dobrovoľnej báze.

„Antigénové rýchlotesty je možné použiť v rozsiahlom meradle, ponúkajú rýchle výsledky a mohli by byť nasadené na všetkých letiskách v rámci jednotného európskeho testovacieho režimu. Umožnilo by to slobodu cestovania, ktorú naliehavo potrebujú hospodárstvo i cestovný ruch,“ tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti Flughafen Wien AG Julian Jäger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet