Na hlavný obsah

Vláda schválila návrh rozpočtu. Rodil sa rýchlo, tvrdí minister Heger

Podľa Matoviča ide o kompromis kompromisov.

Vláda schválila návrh rozpočtu. Rodil sa rýchlo, tvrdí minister Heger
Podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger. Foto: SITA

Vláda v stredu (14. 10.) schválila návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky, ktorý predložilo ministerstvo financií. Do konca roka ho musí schváliť parlament, kde môže dôjsť ešte k viacerým úpravám.

Deficit verejných financií by mal dosiahnuť v budúcom roku 7,44 % hrubého domáceho produktu (HDP). Mal by tak klesnúť z tohtoročných odhadovaných 9,68 % HDP. Hrubý verejný dlh sa má v budúcom roku vyšplhať na 65 % HDP.

„Je pravda, že tento rozpočet sa rodil veľmi rýchlo, ale, žiaľ, bolo to spôsobené aj súčasnou situáciou, v ktorej sa nachádzame, a ktorá je z histórie Slovenska bezprecedentná, a takisto aj z pohľadu tvorby rozpočtu,“ podotkol minister financií Eduard Heger.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) zároveň potvrdil, že rozpočet je „kompromis kompromisov“. „Každé ministerstvo sa snažilo vyrokovať pre svoj rezort čo najviac,“ priblížil.

Najbližšie tri roky budú výdavky vyššie ako príjmy

Predložený návrh predpokladá deficitné hospodárenie na všetky nasledujúce roky. Schodok by sa mal postupne znižovať na 6,18 % HDP v roku 2022 a 5,72 % HDP v roku 2023.

Ak by mal deficit verejných financií klesnúť v roku 2023 na nulu, ako to predpokladá zatiaľ platný zákon o dlhovej brzde, podľa rezortu financií by si to vyžiadalo prijatie konsolidačných opatrení v objeme 6 miliárd eur.

Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy by mali v budúcom roku dosiahnuť 39,6 miliardy eur alebo 41,4 % HDP. Celkové výdavky očakáva predložený návrh rozpočtu na úrovni 46,7 miliardy eur alebo 48,8 % HDP. Na výdavkovej strane počíta s rezervou 1,04 miliardy eur, a to na možný výpadok príjmov oproti prognóze.

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu, ktorý je hlavnou súčasťou verejných financií, by mal v budúcom roku dosiahnuť 8,049 miliardy eur. Predložený návrh zákona o štátnom rozpočte počíta s celkovými príjmami 15,815 miliardy eur a celkovými výdavkami 23,865 miliardy eur.

Najhorší scenár počíta aj s druhou vlnou zatvárania obchodov

Slovenská ekonomika klesne v roku 2020 podľa prognózy, na ktorej je rozpočet postavený, o 6,7 %. V roku 2021 sa má hospodárstvo zotavovať a HDP už môže rásť o 5,5 %. Ministerstvo varuje, že ak by si situácia vyžiadala návrat k radikálnym obmedzeniam, slovenská ekonomika by sa vo štvrtom kvartáli opäť dostala do recesie.

Rizikový scenár predpokladá pokles HDP v roku 2020 o 8,4 % a oživenie rastu v budúcom roku len na úrovni 4,3 %. Prípadná druhá vlna vynútených reštrikcií by tak znížila príjmy o ďalšiu približne 1 miliardu eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika