Na hlavný obsah

Vo Veľkom Krtíši zrejme skončí na ulici 130 ľudí

Mesto im nepredĺžilo zmluvy, nemajú nárok ani na náhradné bývanie.

Vo Veľkom Krtíši zrejme skončí na ulici 130 ľudí
Bytovka vo Veľkom Krtíši z roka na rok upadá. Foto: RTVS

Stotridsať ľudí vrátane asi 70 detí z Veľkého Krtíša musí opustiť svoje domovy. Ku koncu októbra im totiž samospráva neobnovila nájomné zmluvy v bytovom dome na Železničnej ulici. Vedenie mesta plánuje byty odpojiť aj od kúrenia. V dome žije viacero mnohopočetných rodín, ale aj seniorov, ktorí sú odkázaní na mestské bývanie.

„Ja skrátka nemám kam ísť. Som sama a bývam tu 21 rokov. Idú sviatky, ide zima a teraz chcú vyhodiť človeka? Veď to nie je sranda, kam pôjdeme?“ pýta sa jedna z obyvateliek bytového domu. Aj jej prišlo písomné oznámenie o ukončení nájomného pomeru.

Všetci obyvatelia domu sa musia vysťahovať do konca októbra. Po tomto termíne im zrušia dodávku tepelnej energie a nájomné zmluvy neobnovia. Bez strechy nad hlavou sa tak ocitne približne 130 osôb. Nájomníci z tejto správy ostali v šoku.

Bytovka je zamorená hmyzom, strecha zateká

Mesto Veľký Krtíš je majiteľom a správcom bytového domu už od konca 90. rokov. Toto bývanie malo od začiatku štatút dočasného bývania. Pokračuje veľkokrtíšsky primátor Dalibor Surkoš: „Ten barák bol určený ako prechodné bývanie, takže oni mali zmluvy vždy len na dobu určitú, na tri mesiace. Z tohto dôvodu nie sme povinní dať im náhradné bývanie. Jednoducho sme sa takto rozhodli, keďže ten dom je v takom stave, v akom je.“

Vypočujte si celú reportáž z Veľkého Krtíša, ktorá odznela vo vysielaní Rádia Regina Stred.

Budova podľa primátora vyžaduje komplexnú rekonštrukciu elektrických prípojok a vodovodných a kanalizačných potrubí. V aktuálnej situácii by potrebovala aj dezinsekciu na týždennej báze, ktorá je podľa jeho slov aj tak neúčinná. „Tak sme sa spolu s poslancami rozhodli, že tieto zmluvy neobnovíme a keď sa to vyprázdni, potom uvidíme, aké budú náklady,“ dodáva primátor.

Aj podľa stanoviska regionálneho úradu verejného zdravotníctva je bytovka v zlom a nevyhovujúcom stave – zateká strecha, chýbajú okná a budova je zamorená hmyzom a potkanmi.

Loggie bytovky sú zapratané plnými vreciami vecí. RTVS

„Z deväťdesiatich percent za to môžu nájomníci, ktorí tam bývajú. Zbytočne sme to striekali niekoľkokrát do roka, toto nie je riešenie. Aj zo zdravotného hľadiska nie je vhodné robiť tieto postreky častejšie, ako štyrikrát do roka. Táto budova nebola stavaná ako nájomná, ale ako administratívna, to znamená, že ani delenie priestorov nie je vhodné na tento účel,“ hovorí poslanec veľkokrtíšskeho mestského zastupiteľstva Augustín Janíček.

Nájomníci neplatili za bývanie ani za odpad

Obyvateľov trápi, že sa musia vysťahovať pred zimou a v čase koronakrízy. Podľa Kristíny Jamrichovej členky výskumného tímu platformy RUVK (realistická utópia Veľký Krtíš) existujú rôzne spôsoby riešenia. „Sú dotácie, ktoré sa dajú čerpať napríklad z eurofondov. My ako výskumný tím sme spoluprácu ponúkali a stále ju aj ponúkame,“ dodáva Jamrichová.

K rozhodnutiu neobnoviť týmto nájomníkom zmluvy prispel aj fakt, že dlžoba na nájomnom presiahla 140 000 eur a nedoplatky na komunálnom odpade viac ako 11 000 eur.

Reportáž Klaudie Urdovej vo svojom vysielaní odvysielalo Rádio Regina Stred.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny