Na hlavný obsah

Vojna i choroba. V Náhornom Karabachu sa šíri koronavírus

Infikovali sa aj ošetrujúci lekári a sestričky, v práci pokračovali.

Vojna i choroba. V Náhornom Karabachu sa šíri koronavírus
Na snímke, ktorú vydal arménsky rezort diplomacie, ľudia sledujú štátnu televíziu v bunkri, v ktorom sa skryli pred ostreľovaním v Stepanakerte, hlavnom meste Náhorného Karabachu. Foto: TASR/AP

Ľudia infikovaní koronavírusom sa v Náhornom Karabachu schovávajú do studených pivníc spolu so zdravými, aby sa ukryli pred delostreleckou paľbou, zatiaľ čo lekári s pozitívnym testom operujú zranených. To je ponurá realita pandémie v regióne sužovanom týždne ťažkých bojov, napísala agentúra AP v reportáži z horskej enklávy.

„Takmer všetci sa nakazili. U niektorých choroba prepukla v ľahkej forme, u iných to bolo vážnejšie,“ povedala o karabašských zdravotných odborníkoch Malvína Badaljanovová, ktorá v regionálnej metropole Stepanakert vedie kliniku pre infikovaných.

Uprostred vojny, kedy nemocnice zaplavil príval zranených, sa nedá robiť nič iné, než pokračovať v práci. „Mnoho lekárov a zdravotných sestier vedelo, že sa nakazili, ale mlčali o tom,“ povedal minister zdravotníctva medzinárodne neuznanej karabašskej republiky Ararat Ohandžanjan. „Môžu si niekde v kúte ľahnúť dokiaľ im neopadne horúčka, ale potom vstanú a pokračujú v operovaní. Nikto teraz nemá právo zostať stáť bokom,“ dodal minister, ktorý mal sám pozitívny test, no pokračoval v práci.

Pacientov v najvážnejšom stave poslali do Arménska, zatiaľ čo ostatní sa lieči v miestnych nemocniciach či doma. Ohandžanjan však pripustil, že úrady stále nemajú presnejšie potuchy, koľko ľudí sa nakazilo. Sedemdňový kĺzavý priemer denných prírastkov infekcie sa od začiatku októbra takmer strojnásobil na 44 prípadov na 100 000 obyvateľov (údaj k 20. októbru).

Náhorný Karabach, ktorý leží v Azerbajdžane, ale už viac ako štvrť storočie ho ovládajú sily etnických Arménov, čelí najväčšiemu vyhroteniu nepriateľstva s Azerbajdžanom od konca vojny v roku 1994. Len za tri týždne prišli o život stovky ľudí. Boje nezastavili ani dva pokusy o prímerie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet